zondag, 19. oktober 2008 - 12:10

Spectaculaire ondergrondse boring

Groningen

Waterbedrijf Groningen legt een nieuwe transportleiding aan, aan de westkant van de stad. De nieuwe leiding vervangt deels de bestaande ring van transportleidingen rond de stad Groningen. Een deel van de aanleg gebeurt op een unieke, spectaculaire wijze. Op drie plaatsen wordt de leiding een horizontale boring aangelegd. Met behulp van een zware boormachine wordt een ondergrondse boortunnel geboord gegraven, waarna de enorme transportleiding machinaal de grond wordt ingetrokken.

De ondergrondse boring maakt het mogelijk de transportleiding aan te leggen op plekken waar dit feitelijk gezien niet meer mogelijk is met behulp van graafwerk. De ondergrondse boring is dan ook dé oplossing voor Waterbedrijf Groningen om de transportleiding aan te leggen op de gewenste plek ondanks de aanwezigheid van sportvelden en natuur (Eelderbaan), water (Hoendiep) en spoorlijn en bedrijventerreinen (Peizerweg).

Eind september werd de eerste van de drie gestuurde boringen gerealiseerd onder de Eelderbaan door. Voor de tweede boring is aan de Peizerweg/Campinglaan inmiddels een boortunnel gegraven (geboord). Zondag 19 oktober wordt hier een deel van de transportleiding (bijna 700 meter) met een doorsnede van 600 millimeter de grond ingetrokken. Een spectaculair en enigszins uniek moment.
Provincie:
Tag(s):