woensdag, 8. oktober 2008 - 0:53

Speelse bokkensprongen

Apeldoorn

In het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 oktober, van 10.00 tot 17.00 uur, staat Paleis Het Loo in het teken van pony’s, ezels en bokkenwagens. Op het stallenplein en de weide voor het paleis kunnen kinderen de dieren aaien en mogen ze een ritje maken op een pony of ezel.

Meisjes kunnen zich even ‘prinsesje voelen’ wanneer zij, net zoals prinses Wilhelmina vroeger, als een echte dame op een dameszadel mogen rijden. Ook kan er gereden worden op de bokkenwagen. De pony’s tonen het publiek hun kunsten, waaronder een spectaculaire steeple-chase (horde-ren) van Shetlanders, bereden door echte ‘jockeys’. De Welshpony’s doen een dressuurproef, springparcours en lopen in aanspanning voor een wagen.

Prinsjes en prinsesjes werden vroeger al jong in aanraking gebracht met bokken, ezels en pony’s. Naast het spelen en plezier hebben met de dieren wilden de ouders hun kinderen al op jonge leeftijd respect en zorg voor dieren bijbrengen. Zo speelde prinses Wilhelmina als zesjarige met haar ezel Grisette, werd prinses Juliana op haar eerste verjaardag rondgereden in een rijtuig en kregen de prinsesjes Margriet en Marijke een bokkenwagen cadeau van de bevolking van Staphorst. Maar ook prins Willem Alexander had, net als zijn broers en neefjes, een eigen pony op stal en de kleine prinses Amalia maakt veel plezier met haar pony.

In de koetshuizen van Paleis Het Loo krijgen de ponyrijtuigen en bokkenwagens speciale aandacht en worden als complete aanspanning getoond. Heel bijzonder zijn het onlangs fraai gerestaureerde ponyrijtuigje van prinses Wilhelmina en de bokkenwagen die prinses Juliana cadeau kreeg van de sultan van Djokjakarta. Het ‘rijdend speelgoed’ blijft tot en met 22 februari 2009 in het stalcomplex te bewonderen.

Tijdens de herfstvakantie (van 14 t/m 17 oktober en van 21 t/m 24 oktober) verblijven de paarden van HM de Koningin in de Stallen van Paleis Het Loo. Het publiek kan hier van nabij zien hoe deze dieren worden verzorgd, aangespannen en bereden.

Het evenement op 18 en 19 oktober wordt georganiseerd in samenwerking met Bokkenwagen- vereniging Bowane, Bokkenvereniging De Nederlandse Landgeit, het Nederlands Shetland Pony Stamboek, het Welsh Ponystamboek, het Dartmoor Ponystamboek en het Nederlands Ezelstamboek. Voor het evenement gelden de reguliere entreeprijzen van Paleis Het Loo, dat gedurende deze dagen eveneens bezocht kan worden. Paleis Het Loo neemt geen deel aan de Gratis Museumdag in Gelderland op 18 oktober as.
Provincie:
Tag(s):