woensdag, 9. april 2008 - 9:18

Spijbelaars voor de rechter tijdens dag van de leerplicht

Assen

Op donderdag 10 april is het de Dag van de Leerplicht. Op deze dag besteden het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en de leerplichtambtenaren extra aandacht aan het belang van leren en leerplicht.

Dit jaar staat de dag in het teken van het recht om te leren. Daarmee wil men duidelijk maken dat leren niet alleen als een plicht moet voelen, maar als een recht! Namelijk het recht van kinderen om zichzelf te ontwikkelen via onderwijs.

In de regio Noord- en Midden Drenthe worden activiteiten in de gemeentes Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo georganiseerd. Zo wordt bijvoorbeeld in het stadhuis van Assen om 9.00 uur ‘s ochtends een heuse leerplichtzaak nagespeeld waarbij een echte rechter en een echte officier van justitie aanwezig zijn. De zaak gaat over een meisje van 14 jaar die slechte cijfers haalt en steeds vaker gaat spijbelen. Tijdens de zitting zal duidelijk worden wat de redenen van het meisje zijn om te spijbelen. De zitting heeft als doel de kinderen op een informele manier kennis te laten maken met de leerplichtwet.

Een aantal groepen acht van diverse basisscholen uit de regio is uitgenodigd om de leerplichtzaken bij te wonen. Tijdens het naspelen van de zitting kunnen zij vragen stellen aan de rechter, de officier van justitie en de leerplichtambtenaar. De scholieren kunnen door actief mee te doen aan de leerplichtdag een leerplichtcertificaat verdienen.
Provincie:
Tag(s):