vrijdag, 5. september 2008 - 20:15

Sporen uit het verleden op interactieve monumentendag

Breda

De Open Monumentendag Breda van zaterdag 13 september wordt een grootser evenement dan ooit tevoren en bovendien interactief. Tijdens deze dag helpt het publiek zoeken naar sporen van het 15de-eeuwse hofhuis Valkenberg, dat ergens in het gelijknamige binnenstadspark moet hebben gestaan. Archeologen hebben eerder al sporen van bijgebouwen en visvijver van het complex gevonden, maar letterlijk nog geen spoor van het huis zelf.

De gemeente Breda wil het publiek actief bij het cultureel erfgoed betrekken en heeft daarom het landelijke thema ‘Sporen’ vertaald naar een actief Bredaas ‘Spoorzoeken!’. Het publiek kan bijvoorbeeld ‘spoorzoeken met archeologen’. Eveneens interactief zijn verschillende optredens met middeleeuwse muziek waaraan het publiek mee mag doen. Ook kunnen bezoekers zelf een spoor van hun tijd achterlaten in de vorm van een kleitablet dat als informatiedrager veel langer houdbaar is dan papier en microchip. In het Valkenberg demonstreert een valkenier de valkenjacht en ook hier kan het publiek actief aan meedoen.

Het centrale ‘zoeken naar het verleden’ in het Valkenberg staat de hele dag in het teken van de Nassaus, en vooral van Johanna van Polanen (1392-1445) die het hofhuis Valkenberg heeft bewoond. De hele zaterdagmiddag speuren archeologen en publiek, met oude en moderne technieken, samen naar sporen van het huis.
Provincie:
Tag(s):