woensdag, 30. april 2008 - 10:09

Staatssecretaris Bussemaker op reis met Pabo-studenten

Westerbork

Dinsdag 29 april 2008 vertrokken studenten van 30 verschillende pabo-opleidingen in Nederland voor een educatieve reis naar het voormalig nazi-concentratiekamp Ravensbrück tot en met 4 mei 2008. Zij worden vergezeld door overlevenden van de kampen. Op 2 en 3 mei neemt staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deel aan het programma en gaat in gesprek met studenten en overlevenden. De reis is een initiatief van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-heden en wordt georganiseerd in samenwerking met het Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück en de Gedenkstätte in Ravensbrück.

Het doel van de reis is het uitwisselen van ideeën en ervaringen, het verdiepen van historische kennis en tenslotte het vertrouwd raken met nieuwe leermiddelen en methodes om verleden en heden op een aansprekende manier voor leerlingen aan elkaar te verbinden. De kennismaking tussen studenten en ooggetuigen van de oorlog staat centraal.

Staatssecretaris Bussemaker heeft het voorlichtingsbeleid over de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in haar portefeuille. Doel van het beleid is de herinneringen aan de oorlog zo door te geven dat ze aansluiten bij de huidige tijdgeest. Belangrijke vraag daarbij is hoe jongeren en hun opvoeders zijn te bereiken en aan te spreken. Onderwijsinstellingen en leerkrachten spelen daarbij een sleutelrol. Daarom maakt het Ministerie van VWS-Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WOII het mogelijk dat Pabo-studenten uit heel Nederland kunnen deelnemen aan de educatieve reis naar Ravensbrück. Gezien de positieve reacties van de reizen in 2006 en 2007, heeft de staatssecretaris aangegeven dit jaar zelf mee te willen reizen om met studenten en overlevenden te spreken.

Op 2 mei woont mevrouw Bussemaker in de Gedenkstätte Ravensbrück een herdenking bij. Hierbij zal singer/songwriter Maarten Peters optreden en spreken studenten en overlevenden een overdenking uit. Op 3 mei presenteren de studenten de opdrachten en de indrukken tijdens de reis in een bijeenkomst in het Haus der Wannsee in Berlijn, in aanwezigheid van de staatssecretaris. Op 4 mei wonen de studenten de dodenherdenking op het voormalig kampterrein van Westerbork bij.
Provincie:
Tag(s):