maandag, 7. april 2008 - 16:17

Staatssecretaris draagt fregat over aan België

Den Haag

Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie draagt op dinsdag 8 april in Antwerpen het Multipurpose-fregat (M-fregat) Hr.Ms. Willem van der Zaan over aan de Belgische marine. De overdracht vindt plaats in aanwezigheid van de Belgische Koningin Paola. Het fregat krijgt de naam "Louise Marie". Dit heeft het ministerie van Defensie maandagmiddag laten weten.

De Belgische vorstin zal het schip tijdens de officiële plechtigheid dopen.
De Willem van der Zaan is het tweede M-fregat dat Nederland overdraagt aan de Belgen. Eén jaar geleden ging de Hr.Ms. Karel Doorman al naar de Belgische Zeemacht. Ook aan Chili en Portugal werden in totaal vier fregatten verkocht. De overige twee M-fregatten blijven in dienst van de Koninklijke Marine.

De M-fregatten zijn bedoeld voor luchtverdediging en bestrijding van onderzeeboten en oppervlakteschepen. De taakstelling van de vloot is met het einde van de koude oorlog ingrijpend gewijzigd. De Nederlandse zeemacht oriënteert zich nu meer op operaties in kustwateren.

Uit een studie naar de toekomst van de marine uit 2005 blijkt dat een deel van de taken ook door kleine korvetten of patrouilleschepen kunnen worden uitgevoerd.

Hr.Ms. Willem van der Zaan was 15 jaar in dienst bij de Koninklijke Marine en voer ongeveer één miljoen zeemijlen. Het fregat hielp bij het herstel van de democratie in Haïti in 1994, bood hulp aan Saba en Honduras na de orkaan Mitch in 1998 en verrichtte patrouilles in de Middellandse Zee in het kader van de operatie Active Endeavour na 11 september 2001. Bij counter-drugsoperaties in de West onderschepte de Willem van der Zaan meer cocaïne dan welk ander marineschip dan ook.
Provincie:
Tag(s):