woensdag, 24. september 2008 - 23:13

Stadsregio steekt ruim half miljoen euro in fietsenstallingen bij NS-stations

Rotterdam

De stadsregio Rotterdam verstrekt € 546.000 subsidie aan ProRail voor de aanleg van nieuwe parkeervoorzieningen voor fietsers bij 10 NS-stations in de regio. Het gaat om in totaal 1.945 parkeerplaatsen voor fietsen voor de drie stations in Vlaardingen, Rotterdam-Alexander, -Noord en –Zuid en de stations in Capelle aan den IJssel, Maasluis en Schiedam. De nieuwe voorzieningen moeten eind 2008 klaar zijn. Met het totale project is een bedrag van ruim € 1 miljoen gemoeid.

In de afgelopen periode is gebleken dat de capaciteit van de fietsenstallingen op diverse stations in de regio onvoldoende was. Omdat de stadsregio en ProRail vinden dat de fiets een belangrijke schakel is in de keten van mobiliteit in de regio, is besloten de capaciteit op 10 stations flink uit te breiden. Op een aantal stations zullen oude stallingen worden vervangen door nieuwe en zullen ook een aantal fietskluizen worden geplaatst. De vernieuwing van de fietsenstallingen is onderdeel van het landelijke ProRailplan ‘Ruimte voor de fiets’. Inmiddels zijn in dit kader 300 stallingen in Nederland omgebouwd. Naast ProRail draagt ook de NS bij in de kosten van deze uitbreiding van fietsparkeerplaatsen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van de fiets van en naar NS-stations toeneemt. Dit wordt veroorzaakt door de verbetering van de kwaliteit van de stallingen en door de groei van het aantal reizigers. Gebleken is dat de kwaliteitsverbetering van de stallingen door de reizigers erg op prijs wordt gesteld. Naast de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen voor fietsen, zullen ook aanpassingen aan de omgeving plaatsvinden, zoals openbare verlichting, waterafvoer en het verleggen van kabels en leidingen en in voorkomende gevallen het verleggen van fietspaden of andere infrastructuur.
Provincie:
Tag(s):