maandag, 22. december 2008 - 9:21

Starters komen moeilijker aan hypotheken

Tilburg

Vanaf 1 januari wordt het voor starters zonder eigen geld moeilijker om een huis te kopen. Interne acceptatierichtlijnen van banken die de afgelopen week werden afgegeven (zie bijlage in pdf) tonen aan dat zij uitsluitend hypotheken willen verschaffen met een zo laag mogelijk risico. Hierdoor komen steeds minder mensen in aanmerking voor een hypotheek.

Starters, ouderen en mensen met een persoonlijk krediet zijn risicogroepen. Daarom mogen zij volgend jaar als eersten niet meer tot 125% van de executiewaarde lenen, dat is het benodigde hypotheekbedrag voor de aankoop van een nieuwe woning. In Nederland wordt een groot deel van het aantal woningen aangekocht door starters. Het wegvallen van deze groep als koper heeft ingrijpende gevolgen voor de woningmarkt. In de huidige ramingen over de daling van de huizenprijs is hiermee geen rekening gehouden.

Pieter Lijesen, directeur van NHP: 'De meeste banken kunnen op dit moment maar beperkt krediet verschaffen. Dus gaat de rem op het verstrekken van hypotheken. In nieuwe acceptatievoorwaarden wordt steeds vaker opgenomen dat huizenbezitters die naast hun hypotheek een krediet hebben, niet in aanmerking komen voor het herfinancieren van hun hypotheek tegen mogelijk lagere rente. De banken die door de belastingbetaler zijn gered, onthouden op deze wijze diezelfde belastingbetaler lagere maandlasten.'

'Om de huizenmarkt te redden is door verschillende partijen geopperd om de overdrachtsbelasting te verlagen en NHG te verhogen. Dit zijn allemaal sympathieke maatregelen. Het is alleen millimeterwerk in vergelijking met echte maatregelen die kredietverschaffing op gang moeten brengen. Zonder financieringsmogelijkheid kan niemand nog een huis kopen. Waar Wouter Bos recentelijk nog weigerde om banken te dwingen tot kredietverschaffing heeft hij nu een echte reden,' aldus Lijesen.
Categorie:
Tag(s):