maandag, 19. mei 2008 - 10:59

Steeds minder Nederlanders voelen zich onveilig

Enschede

Steeds minder Nederlanders voelen zich onveilig, zowel in het algemeen als in de eigen buurt. Vrouwen voelen zich nog altijd duidelijk minder veilig dan mannen. Ook vinden bewoners van stedelijke buurten hun woonomgeving nog steeds minder veilig dan plattelandsbewoners. Dit blijkt uit de jongste cijfers van het CBS.

Begin 2008 gaf 20 procent van de Nederlanders aan zich wel eens onveilig te voelen. In 2005 was dit nog 27 procent. Ook het aandeel mensen dat zich wel eens onveilig voelt in zijn eigen buurt, is de afgelopen jaren afgenomen. In eigen buurt voelt 8 procent zich weleens onveilig, in eigen huis 3 procent.

In bijna alle gevallen gaat het hier over de avonden. ‘s Avonds doet dan ook bijna één op de drie Nederlanders wel eens niet open, omdat ze het niet veilig vinden. Vrouwen voelen zich duidelijk vaker onveilig dan mannen. Dit verschil geldt ook in eigen buurt of eigen huis. Zo doet 42 procent van de vrouwen bij donker weleens de deur niet open, omdat ze het niet veilig vinden, tegenover 16 procent van de mannen.

Ook de woonomgeving speelt een belangrijke rol bij onveiligheidgevoelens. Zo voelen stedelingen zich veel vaker onveilig dan dorpelingen. Dit geldt ook voor de eigen buurt: in zeer sterk stedelijke buurten 14 procent van de bewoners zich wel eens onveilig tegenover slechts 3 procent in de niet-stedelijke buurten.
Provincie:
Tag(s):