donderdag, 11. december 2008 - 20:59

Stena Line en Havenbedrijf willen walstroom in Hoek van Holland

Rotterdam

Stena Line en het Havenbedrijf willen op de terminal te Hoek van Holland walstroom aanleggen, zodat de schepen daar niet langer voor hun elektriciteitsvoorziening afhankelijk zijn van de eigen dieselmotoren. Donderdagmiddag 11 december ondertekenen daartoe Pim de Lange, directeur Stena Line, en Hans Smits, president-directeur Havenbedrijf Rotterdam N.V., een intentieverklaring.

In de intentieverklaring komen beide partijen overeen dat zij alle juridische en financiële voorwaarden uiterlijk in maart 2009 gezamenlijk ingevuld hebben, zodat de daadwerkelijke realisatie kan starten. Hiermee krijgt zeescheepvaart in Nederland zijn eerste walstroomaansluiting. Het initiatief past in het streven van zowel het Havenbedrijf als Stena Line naar een duurzame haven.

Het haalbaarheidsonderzoek dat mede ten grondslag ligt aan dit initiatief is uitgevoerd in het kader van Rotterdamse Aanpak Lucht. Met de installatie van walstroom bij de Hoek van Holland terminal is ongeveer 5 miljoen euro gemoeid. Het geschikt maken van de ferryschepen kost circa 0,75 miljoen euro per schip.

Bron : Port of Rotterdam
Provincie:
Tag(s):