woensdag, 18. juni 2008 - 15:25

Stenengooier veroordeeld tot twee jaar

Soest

De man die ervan verdacht werd op 27 maart 2007 een steen, of liever gezegd een stuk beton, ’s nachts op de A28 ter hoogte van Soesterberg te hebben gegooid is vandaag door de rechtbank te Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM)woensdag laten weten.

De man verklaarde dat hij, na zijn ontslag uit het detentiecentrum Kamp van Zeist, boos was over zijn behandeling in Nederland. Hij was naar Soest gefietst, had daar stukken beton in zijn fietstassen gedaan en was teruggereden naar het centrum.

Het lukte hem niet daar iets kapot te gooien. Daarop is hij teruggereden naar de A28. Volgens de man zou de steen uit zijn tas zijn gevallen omdat er een gat in zat en zo op de snelweg zijn beland.

De officier van justitie had poging moord ten laste gelegd en eiste op een eerdere zitting een gevangenisstraf van vier jaar. Hij betoogde dat de man gezien was op het viaduct, terwijl hij daar stond met meerdere stenen naast zich op de grond.

De alerte getuige voelde onraad en belde onmiddellijk de politie. Terwijl de politie ter plaatse ging, kwam er de melding dat er een steen op de snelweg was gegooid en zeer kort daarna trof de politie de verdachte aan op het viaduct met nu nog maar één steen naast zich.

De rechtbank verwierp dan ook het verweer als zou de steen vanzelf op de weg zijn beland. Ook gezien de tijdlijn kan het niet anders dan dat de verdachte de steen op de weg heeft doen belanden. De rechtbank achtte poging mishandeling bewezen en veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van twee jaar.
Provincie:
Tag(s):