maandag, 22. september 2008 - 9:48

Sterke groei in omzet computerbranche

In het tweede kwartaal van 2008 was de omzet van de computerservicebedrijven 10 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was een sterkere stijging dan in de twee voorgaande kwartalen. Sinds het herstel van de economie in 2004 groeit de omzet van deze conjunctuurgevoelige branche sterker dan gemiddeld in de zakelijke dienstverlening. De krapte op de arbeidsmarkt vormt echter voor computerservicebedrijven een groeiend probleem.

De omzet in de computerbranche nam na twee kwartalen van afnemende groei toch weer sterker toe. In het tweede kwartaal van 2008 was de omzet 10 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De groei van de totale zakelijke dienstverlening kwam in het tweede kwartaal uit op 8,3 procent. De computerservicebedrijven zijn, samen met de uitzendbranche, de voornaamste aanjagers van de economische groei in de zakelijke dienstverlening.

Bedrijven in de computerservice en informatietechnologie zijn conjunctuurgevoelig. In tijden van economische groei investeren de andere bedrijven namelijk direct weer in nieuwe ICT en voeren ze uitgesteld onderhoud uit aan bestaande systemen. In tijden van recessie houden de bedrijven de hand op de knip. Na het herstel van de economie in 2004 is het groeitempo van de investeringen elk jaar toegenomen. Het totale aantal banen in de branche is sinds 2004 met een kwart toegenomen tot 165 duizend in 2007, het hoogste aantal ooit.
Categorie:
Tag(s):