dinsdag, 16. september 2008 - 23:25

'Stevig Ouderschap' op Urk

Urk

Kersverse ouders op Urk kunnen binnenkort profiteren van een nieuw project op Urk: 'Stevig Ouderschap'.

Onder die titel kunnen mensen extra ondersteuning en advies krijgen van het consultatiebureau.

Het project dat mede gefinancierd wordt door de Provincie Flevoland past binnen het beleid dat de gemeente heeft uitgestippeld rond het programma Jeugd en Gezin. Landelijk maar ook regionaal zijn de resultaten van deze aanpak zeer positief.

Volgens verantwoordelijk wethouder Jeugdzaken mevrouw D. Hoekstra is het project bedoeld als ondersteuning en is preventie het sleutelwoord.
"Het opvoeden van een kind is in de meest ideale omstandigheden al een hele klus, laat staan als sommige omstandigheden niet optimaal zijn. Onderzoek wijst uit dat ouders zeer veel aan een dergelijke ondersteuning hebben.

De bedoeling is dat ouders meer zelfvertrouwen krijgen en weten dat ze met hun vragen ergens terechtkunnen.
Het grote pluspunt is dat het laagdrempelig is omdat het een aanvulling is op het consultatiebureau".

De ondersteuning aan de ouders duurt anderhalf tot twee jaar. Of er op bepaalde punten ondersteuning gewenst is, is makkelijk te zien aan de hand van een vragenlijst. Deze vragenlijst neemt de verpleegkundige mee naar het eerste huisbezoek, als de baby twee weken oud is, en wordt door de vader, de moeder en de verpleegkundige ingevuld.

De ondersteuning wordt vervolgens geboden door vijf verpleegkundigen van zorggroep Oude en Nieuwe Land, die een speciale opleiding voor dit project gekregen hebben,

Wethouder D. Hoekstra erkent dat sommige Urker ouders zullen gaan twijfelen om wel of niet mee te doen. "Maar steeds moet voor staan dat ook ouders het beste voor hun kind willen. Bovendien is niets verplicht. De verpleegkundigen lopen alleen een stukje met het gezin mee. De ouders houden altijd zelf de regie en nemen de beslissingen.
Provincie:
Tag(s):