dinsdag, 10. juni 2008 - 23:41

Stoere Vikingen brengen piratenschip tot zinken

(Elfvoetbal) Zweden heeft maandagavond, in Salzburg, regerend Europees kampioen Griekenland met 2-0 weten te verslaan.Voormalig Eredivisie-spelers Zlatan Ibrahimovic en Petter Hansson tekenden na rust voor de treffers.

Griekenland en Zweden begonnen voortvarend aan het laatste duel van de eerste speelronde. Angelos Charisteas ontving al na dertig seconden de eerste gele kaart van de wedstrijd, na een smerige overtreding op voormalig Heerenveen-speler Petter Hansson.

Vijf minuten later deed Charisteas een poging sportieve revanche te nemen. De oud-speler van Feyenoord en Ajax zag zijn schot door doelman Andreas Isaksson worden gepakt. De eerste keer dat de Grieken voetballend in het zestienmetergebied van de Scandinaviërs verschenen bleek ook meteen de laatste. Zweden nam de regie in handen en deed er alles aan om een gaatje in de Griekse muur te vinden. Het veldoverwicht van de Scandinaviërs werd echter niet omgezet in 'echte' kansen.

De gevaarlijkste man aan de kant van de geelhemden bleek verassend genoeg de al afgeschreven Henrik Larsson. De 36-jarige aanvaller werd vlak voor het EK door bondscoach Lars Lagerback overgehaald om nog één keer te schitteren op een eindtoernooi.

Larsson ontsnapte twee keer aan zijn Griekse bewakers maar de bescheiden Zweed vergat voor eigen succes te gaan. Ook collega-spits Zlatan Ibrahimovic zat de gehele eerste helft aan de ketting bij zijn bewakers, maar wist toch eenmaal te gevaarlijk te worden. Met wat geluk ontving de oud-Ajacied een afgeslagen bal, maar de spits van Internazionale kopte de bal achterwaarts over het doel. Zweden bleef de gehele eerste helft de betere ploeg, maar kon het 'piratenschip' niet tot zinken brengen. Op slag van rust kwam de regerend Europees kampioen nog bijna op voorsprong. Met een verwoestende pegel van Angelos Basinas werd het anti-voetbal van de Grieken bijna beloond, maar Isaksson behoedde zijn ploeg voor een achterstand.

Na de doelwisseling ging het schaakspel vrolijk verder. Griekenland leunde op de defensie en deed er alles aan het tempo uit de wedstrijd te halen. Niets wees op een winnende zet in het povere duel.

Een verwoestende knal van Ibrahimovic (67ste minuut) maakte aan alle Griekse hoop een einde. Op aangeven van Larsson schoot de boomlange aanvaller prachtig raak in de lange bovenhoek.

Vijf minuten na de openingstreffer was het een andere oud Eredivisie-speler die de Grieken schaakmat wist te zetten. Petter Hansson (72ste minuut) bepaalde, na een ware flipperkast, de eindstand op 2-0.

Door de overwinning van Spanje eerder deze avond wordt het voor de Grieken een bijzonder lastig karwei de kwartfinales te bereiken.