maandag, 25. februari 2008 - 13:44

stond er al op Man verdacht van het doden van zwanen

Gaast

De politie heeft vrijdagmiddag in Gaast een 44-jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel aangehouden die wordt verdacht van het doden van zwanen. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat er in een weiland nabij Gaast een aantal dode knobbelzwanen lagen. Deze zwanen waren vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen.

Na onderzoek werden er vijf dode knobbelzwanen aangetroffen. De vijf dieren bleken verstrikt te zijn geraakt in hele dunne draden, die zo'n 70 á 80 centimeter boven het weiland waren gespannen. De dieren hebben vermoedelijk behoorlijk geleden en moeten een zeer wrede dood zijn gestorven.

Op het erf van de man stond ook een werkend gaskanon. Dit kanon werd volgens de eigenaar gebruikt om ganzen, maar ook spreeuwen, meeuwen en zwanen te verjagen. Terwijl de weilanden van 44-jarige waren aangewezen als ganzenopvangebied. Het kanon werd dan ook in beslag genomen. Tevens kreeg de verdachte proces-verbaal voor overtreding van de Flora- en Faunawet en de Welzijnswet voor dieren. Daarnaast moet de eigenaar van het weiland de draden verwijderen en de dode zwanen opruimen.
Provincie:
Tag(s):