zondag, 2. maart 2008 - 16:58

Storm in Friesland: Skûtsje kapseist en windmolen op hol

Door het stormachtige weer kwamen zaterdag diverse weggebruikers in de problemen, kapseisde in de Stroobosser Trekvaart een skûtsje en sloeg in Dronrijp een windmolen op hol.

In Lemmer belandde zaterdagochtend een auto in het water door de harde wind. Een 34-jarige vrouw uit Balk haalde op de Suderseewei met haar kleine personenauto een autobus in. De bus reed iets langzamer dan normaal in verband met de harde wind. Op het moment dat de vrouw uit Balk voorbij de bus was, begon de auto door de wind te slingeren en belandde in het water naast de weg. De bestuurster en haar passagier, haar 9-jarige dochter, zaten in de gordels en kwamen, zij het met een nat pak, met de schrik vrij.

Op de Steenwijkerweg in De Blesse woei de aanhangwagen achter een bestelbus om. De aanhangwagen bleef gelukkig aan het trekkende voertuig vastzitten. De bestuurder, een 33-jarige man uit Steenwijk, kon zijn weg vervolgen nadat omstanders hem hadden geholpen de aanhangwagen weer rechtop te zetten.

In de Stroobosser Trekvaart sloeg een skûtsje, dat aan de Trekweg lag afgemeerd, los. Doordat de mast achter bomen bleef hangen, werd voorkomen dat het schip verder wegwoei. Met behulp van de eigenaar werd het schip weer stevig vastgebonden.

In Dronrijp op een bedrijfsterrein aan De Alde Mar sloeg een kleine windmolen op hol. Zowel door de eigenaar als de bouwer van de molen was het onmogelijk de molen te stoppen. Uit veiligheidsoverwegingen werden de straten rond de molen afgezet en werden bewoners verzocht binnen te blijven.

Aan de Nije Fjildwei in Heerenveen werd de brandweer ingeschakeld. Een ANWB wegbewijzeringsbord liet los en kon een gevaar opleveren voor het voorbijgaande verkeer. De brandweer heeft het bord weer vastgezet.

In de van Tjaardaflats in Drachten kwam gevelmateriaal naar beneden. De brandweer is ook hier ingeschakeld en heeft materiaal verwijderd. Het terrein rondom de flat werd afgezet.

In Appelscha had de Brandweer het vooral druk met omgewaaide bomen en Harlingen trok veel stormbezoekers. Om een kijkje te gaan nemen bij het hoge water dat flink op de kade sloeg.
Provincie:
Tag(s):