vrijdag, 15. februari 2008 - 14:02

Strafbare feiten opgelost na aanhouding van 14 jongeren

Haaksbergen

De politie in Haaksbergen heeft met de aanhoudingen van 14 Haaksbergse jongeren een reeks misdrijven opgelost die sinds augustus 2007 zijn gepleegd.

Naar aanleiding van verschillende meldingen in de tweede helft van 2007 waarbij onder meer sprake was van vernielingen, brandstichtingen en intimidaties is door de politie in Haaksbergen een onderzoek ingesteld naar een groep jongeren die van deze strafbare feiten verdacht werd.In december 2007 is een 17-jarige jongen uit Haaksbergen aangehouden en in verzekering gesteld. De jongen wordt onder meer verdacht van diefstallen bij verschillende jeugdinstellingen in Haaksbergen. Woensdag 9 januari 2008 heeft de politie een oproep gedaan met het verzoek aan eventuele slachtoffers zich te melden.

Na voortzetting van het onderzoek bleek dat de aangehouden verdachte zich, samen met circa 13 andere jongeren, in de periode van 1 augustus 2007 tot begin januari 2008 aan ruim 25 misdrijven, waaronder diefstallen, vernielingen en mishandelingen, hebben schuldig gemaakt. In de maand januari en de eerste week van februari zijn de 13 andere jongens, variërend in leeftijd tussen 12 en 17 jaar, aangehouden.

Het zwaarste delict in de reeks misdrijven is een poging tot diefstal met geweld in een woning aan de Akker in Haaksbergen. De 70-jarige bewoner, die bij het incident door een drietal jongens in het gezicht werd geslagen, wist door adequaat te reageren te voorkomen dat het drietal zijn woning binnendrong.

Daarnaast is gebleken dat de jongens groepsgewijs in verschillende samenstellingen, stelselmatig andere jongeren lastig vielen, door hen te bedreigen, onder andere via internet. Ook heeft de groep jongeren voor veel onrust in Haaksbergen gezorgd.

Alle verdachten zijn inmiddels verhoord en acht van hen zijn na drie dagen voorarrest geleid voor de Officier van Justitie te Almelo. Drie verdachten zijn in bewaring gesteld en verblijven momenteel in een jeugdinrichting. De overigen zijn, in afwachting van de terechtzitting, onder voorwaarden in vrijheid gesteld.
Provincie:
Tag(s):