donderdag, 9. oktober 2008 - 9:21

Straffeloos winkels overvallen

Den Haag

De afgelopen vier jaar deden winkeliers 335.000 keer aangifte van winkelcriminaliteit. In slechts 17 procent van de gevallen leidde dit tot een taak- of geldstraf van het openbaar ministerie of tot een rechtszaak. Bij zogeheten 'ramkraken' is de kans op vervolging nóg kleiner; zo'n 6 procent. De cijfers komen naar voren uit een alarmerend rapport van het Platform Detailhandel, dat donderdag wordt gepresenteerd aan staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken).

Volgens Herman van der Geest van het platform komt veel winkeliers het water tot de lippen. "Het tekort van politie en justitie is zeer zorgelijk en lijkt alleen maar groter te worden. Met de regelmaat van de klok terroriseren hangjongeren winkeliers. Ondernemers die aangifte willen doen, worden bedreigd. Sommigen moeten hun winkel sluiten, omdat de overvallen hen te veel worden."

Volgens het onderzoek van het platform worden er ook steeds minder overvallen opgelost en worden de daders steeds jonger. Vorig jaar was al 11 procent van de overvallers minderjarig. 'Begon een criminele carrière vroeger met een winkeldiefstal, nu lijkt het erop dat die begint met een gewapende overval', aldus het rapport.
Provincie:
Tag(s):