vrijdag, 17. oktober 2008 - 18:47

Strafrechtelijk onderzoek fraude kinderopvangtoeslag

Den Haag

De FIOD-ECD heeft, onder leiding van het Functioneel Parket, maandag 13 oktober 2008 doorzoekingen verricht bij twee gastouderbureaus in Utrecht en Breda en in twee woningen. Dit maakt het Ministerie van Financiën vrijdag bekend.

Er zijn 2 verdachten aangehouden die inmiddels door de Rechter-Commissaris in bewaring zijn gesteld. Zij worden verdacht van fraude met kinderopvangtoeslag. Er is beslag gelegd op een tweetal auto's, banktegoeden en contant geld.

Aanleiding voor het onderzoek was een melding van de Belastingdienst/Toeslagen. De gastouderbureaus hebben voor vraagouders aanvragen verzorgd voor kinderopvangtoeslag. Vermoedelijk is in een groot aantal gevallen fraude gepleegd bij het indienen van de aanvraag. Zo zijn aanvragen met terugwerkende kracht ingediend, terwijl het gastouderbureau op dat moment nog niet bestond. Ook zijn in de aanvragen door het gastouderbureau oppasuren en -tarieven vermeld welke niet overeenkwamen met de werkelijkheid. Tevens zijn er aanvragen gedaan voor kinderopvangtoeslag terwijl er in werkelijkheid helemaal niet opgepast is door de gastouder.

De omvang van de fraude bedraagt vermoedelijk enkele miljoenen euro's.

Kinderopvangtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van kinderopvang. Een gastouderbureau bemiddelt tussen (vraag)ouders en gastouders.
Provincie:
Tag(s):