dinsdag, 4. november 2008 - 16:08

Strijd om titel knapste familie van Nederland barst los

Hilversum

De 15e editie van de Nationale Wetenschapsquiz gaat de komende maanden op zoek naar de knapste familie van Nederland. In zeven voorrondes worden acht families aan de tand gevoeld over hun kennis.

In de finale op nieuwjaarsdag 2009 wordt duidelijk welke familie de eretitel wint en op ontdekkingsreis mag naar Dominica. De presentatie van de quiz ligt weer in handen van Leon Verdonschot, dit jaar bijgestaan door een panel van wetenschappers.

Welke familie heeft de slimste leden en wordt de knapste familie van Nederland? Acht families nemen het tegen elkaar op in een poolsysteem, elke voorronde spelen twee teams tegen elkaar, waarbij de beste familie weer een ronde door mag.

De knapste twee families mogen in de finale strijden om de titel. Dit jaar staat vooral de redenering achter antwoordkeuzes centraal. Antwoorden én uitleg worden beoordeeld door een wetenschappelijk panel bestaande uit prof. dr. Catholijn Jonker, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie (TU Delft), prof. dr. Kobus Kuipers, hoogleraar Nanofotonische Structuren (Universiteit Twente) en dr. Kofi Makinwa, Elektrotechniek (TU Delft).

De familieteams
Door middel van een selectiedag hebben NWO en VPRO acht families geselecteerd afkomstig uit alle hoeken van het land. Hieronder de namen van de deelnemende families met de woonplaats van de teamleider:

- Familie Van Berkum uit Leiden
- Familie Van der Kort uit Schinveld
- Familie Marck uit Goutum
- Familie Meester uit Amsterdam
- Familie Meier uit Zwolle
- Familie Oosting uit Heino
- Familie Teeuw uit Velp
- Familie Witteman uit Hilversum

De eerste uitzending bestaat uit een compilatie van de selectiedag: Welke families mogen meedoen met de quiz en welke vallen af? Uit de daaropvolgende zes uitzendingen zal blijken welke twee families door mogen naar de finale.

De voorrondes worden wekelijks uitgezonden vanaf vrijdag 7 november om 20.45 uur op Nederland 2. De finale volgt op donderdag 1 januari 2009 om 20.50 uur op Nederland 3. Deze wordt herhaald op 2 januari om 10.25 uur op Nederland 2.
Provincie:
Tag(s):