zondag, 24. februari 2008 - 11:39

Strijdlustig Heracles houdt Feyenoord op 3-3

(Elfvoetbal) Heracles en Feyenoord hebben vanavond voor een uitermate vermakelijk duel gezorgd. Net als bij de confrontatie in de Kuip vier maanden geleden (6-0 winst Feyenoord) werden er zes doelpunten gescoord, maar dit keer kwamen drie daarvan op het conto van Heracles: 3-3.

Het spelniveau was zeker niet van een hoog niveau, maar de eindeloze aaneenschakeling van balverlies en persoonlijke fouten zorgde voor een hoog tempo, een verrassend spelverloop en een hoop doelpunten. De eerste daarvan viel al in de eerste minuut. Zoals wel vaker dit seizoen begon Feyenoord ongeconcentreerd aan de wedstrijd, en dat werd onmiddellijk afgestraft door Heracles-spits Everton. De Braziliaan had de laatste vijftien duels slechts één doelpunt gemaakt, maar werd nu volledig vrijgelaten en kon de bal zodoende eenvoudig binnen koppen.

Feyenoord ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, maar slaagde er geen moment in om de wedstrijd onder controle te krijgen. In plaats daarvan ontstond een negentig minuten durend pandemonium vol slordigheden, overtredingen, gele kaarten en wederzijds geplaatste counters. Terwijl het publiek ademloos toe keek, ontstak Feyenoord-trainer Bert van Marwijk regelmatig in woede over de chaotische vertoning waar ook zijn ploeg aan bijdroeg.

De aanstaande bondscoach van Oranje hoefde echter niet lang te wachten op de gelijkmaker. Verdediger André Bahia kopte in de 17e minuut raak, na weifelend optreden van Heracles-doelman Martin Pieckenhagen. Maar juist nu Feyenoord een beetje grip op de wedstrijd leek te krijgen gooide een blunder van de eigen verdediging roet in het eten. De Rotterdamse defensie gaf met een waardeloze terugspeelbal op Henk Timmer een corner weg, waaruit de Kroaat Srjdan Lakic scoorde.

Ook de 2-1 stond niet lang op het scorebord. Met een geplaatste schuiver scoorde Denny Landzaat na een half uur spelen zijn eerste goal in dienst van Feyenoord. Met nog meer dan een uur te gaan leek een monsteruitslag op komst.

Dat viel uiteindelijk mee. Halverwege de tweede helft wist Feyenoord voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong te komen. Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst speelde een verdediger van Heracles door de benen, haalde uit, maar zag zijn schot gepareerd worden door Pieckenhagen. De bal belande vervolgens bij Nicky Hofs die de 2-3 liet aantekenen.

Maar wederom werd een fout in de verdediging de Rotterdammers fataal. Zonder dat daar noodzaak toe was haalde Serginho Green Heraclied Everton onderuit in het eigen strafschopgebied. Vanaf elf meter zorgde Lakic voor de 3-3. Een resultaat dat slechts Heracles tevreden zal stemmen.