zondag, 17. februari 2008 - 13:01

Stuurloze gasolie-tanker ramt oever

Utrecht

Een met 984 ton gasolie geladen binnenvaarttanker is zaterdagavond op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht door een defect aan de stuurinrichting tegen de kanaalwand gevaren. Dit heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bekendgemaakt.

Door de aanvaring raakte het voorschip lek en drong water het schip binnen. Met pompen werd de zaak stabiel gehouden. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De Waterpolitie van het KLPD onderzoekt het ongeval.

Omstreeks 20.00 uur kreeg de Waterpolitie de melding dat het schip tegen de kanaalwand was gevaren en dat het voorschip lek was. De brandweer was ook gewaarschuwd. Het lukte de bemanning het schip na het ongeval af te meren langs de kade.

De schipper verklaarde tegenover de Waterpolitie dat zijn schip tijdens de vaart plotseling onbestuurbaar werd en tegen de kanaaloever voer. Tijdens het onderzoek aan boord van de tanker constateerden de agenten dat een mechanisch defect aan de stuurinrichting waarschijnlijk de oorzaak was van het ongeval.

Het schip mocht omstreeks middernacht doorvaren naar het Merwedekanaal. Daar zal de lading worden overgepompt waarna de schade nogmaals bekeken wordt. Eventueel na tijdelijk reparatie kan het schip doorvaren naar een scheepswerf.
Provincie:
Tag(s):