zaterdag, 19. april 2008 - 16:27

Supermarkten gaan energie besparen

Amersfoort

Milieuhandhavers van vrijwel alle gemeenten in de provincie Utrecht gaan vanaf mei 2008 de bijna 300 supermarkten in de provincie bezoeken. Tijdens de bezoeken wordt gecontroleerd of de milieuregels worden nageleefd. Maar vooral wordt er gekeken naar energiebesparingsmogelijkheden.

Als energiebesparende maatregelen zich binnen vijf jaar terugverdienen, zijn supermarkten verplicht dat te doen. De milieuhandhavers controleren de komende periode of deze maatregelen al zijn uitgevoerd in de supermarkten. De actie is onderdeel van het Provinciebrede Samenwerkingsprogramma Handhaving 2008 ‘Energiebesparing bij supermarkten’, waarin diverse handhavende instanties binnen de Provincie samenwerken.

Een belangrijke besparingsmaatregel is het permanent afdekken van de koel- en vriesmeubelen. Ruim zestig procent van het elektriciteitsverbruik in een supermarkt komt door koelen en vriezen. Veel supermarkten gebruiken nog steeds zogenaamde open koelmeubelen. Door gebruik te maken van goed af te sluiten koel- en vrieskasten kunnen supermarkten heel veel koelenergie besparen.

Als deze maatregelen in het hele land zouden worden toegepast, dan is de besparing vergelijkbaar met het energieverbruik van een stad als Groningen. Door alle koel- en vriesmeubelen af te dekken, kan de Nederlandse supermarktbranche met zo’n 5.000 vestigingen jaarlijks veertig miljoen euro aan elektriciteitskosten besparen. In Amsterdam en de regio IJmond is zo’n project al met succes uitgevoerd.
Provincie:
Tag(s):