woensdag, 29. oktober 2008 - 22:35

Supersub Garcia besteelt NEC van twee punten

(Elfvoetbal) Nog geen minuut stond Gonzalo Garcia in het veld, of de speler van FC Groningen maakte een doelpunt. De Uruguayaan aarzelde geen moment toen hij in de voorlaatste minuut van de wedstrijd de kans kreeg om uit te halen. Keeper Gábor Babos van NEC hoorde niets meer dan een doffe knal, het geluid van een bal die tegen de lat stuiterde en het geluid van een bal die in het net vloog: 2-2. De goal van de oud-speler van Real Madrid was als het ware diefstal. Want NEC, dat met 2-1 aan de leiding ging, had gezien het spelbeeld en de kansenverhouding het volste recht op drie punten.

Een handsbal van Andreas Granqvist leek van doorslaggevend belang te worden in de wedstrijd NEC-FC Groningen. De verdediger uit Zweden ging in zijn eigen strafschopgebied, met nog een minuut of acht te spelen, onderuit en raakte de bal met zijn hand. Scheidsrechter Braamhaar kon niets anders doen dan de speler van FC Groningen zijn tweede gele kaart van de avond voor te houden en NEC te belonen met een strafschop. Die werd genadeloos ingeschoten door NEC'er Youssef El-Akchaoui. Hij maakte de 2-1 en met hem dacht heel Nijmegen dat die treffer voldoende zou zijn voor een driepunter.

Daar stak supersub Garcia hoogstpersoonlijk een stokje voor. "Ik speelde niet zo lang vandaag", strooide de Zuid-Amerikaan met een understatement. "We leken te gaan verliezen. Als je nog zo weinig tijd hebt om een gelijkmaker te maken als ploeg, moet je gewoon elke mogelijkheid om te schieten aan te grijpen. Dat deed ik. Ik kreeg de bal voor mijn voeten en schoot. Dat ging goed."

NEC voelde zich bestolen. De Nijmegenaren kregen flink wat kansen, getuige ook de schotenverhouding. De Gelderlanders schoten 21 keer op het doel van FC Groningen, terwijl de Groningers niet verder dan zeven doelpogingen kwamen. "Hier baal ik flink van", zei aanvoerder Peter Wisgerhof van NEC. "Dit is niet de eerste keer dat we het in de slotfase weggeven", doelde hij op de met 3-2 verloren UEFA Cup-partij tegen Dinamo Zagreb. "Dat wij met een man meer een voorsprong niet tien minuten kunnen vasthouden, vind ik ongelooflijk. Dit is doodzonde."

Het eerste kwart van de wedstrijd stond bol van de slordigheden en glijpartijen. NEC leek onder de indruk van de lange mannen uit het hoge Noorden en moest dat bekopen met een tegendoelpunt. Uit een sublieme pass van aanvaller Marcus Berg kon Berry Powel, één van de andere Groningse spitsen, de openingstreffer maken. Op de doffe knal van Powel was keeper Gábor Babos, die nog altijd met lichte rugklachten kampte, volstrekt kansloos: 0-1. "We begonnen ongelooflijk slecht", oordeelde coach Mario Been over zijn ploeg NEC.

Daarna was NEC de smaakmaker in De Goffert. Een ware kansenregen, was het. John van Beukering, Ramon Zomer, Lasse Schöne, Lorenzo Davids, Saidi Ntibazonkiza en Wisgerhof probeerden de gelijkmaker te scoren. Laatsgenoemde slaagde daar in. Een prachtig afstandsschot was niet te houden voor keeper Luciano van FC Groningen (1-1). "Met dit punt mogen wij onze handen dichtknijpen", reageerde trainer Ron Jans van FC Groningen op de puntendeling. Been was minder content. "Wij hadden dit duel moeten winnen."