zondag, 14. september 2008 - 17:27

Supertalent Vettel schrijft historie met zege op nat Monza

Sebastian Vettel is de jongste coureur ooit die een Grand Prix wint. Op Monza was de 21-jarige Duitser sneller dan Kovalainen en Kubica. Hamilton werkte zich gedurende de Grand Prix die nat was gestart op naar een zevende positie. Massa werd vijfde en won dus wat op Hamilton. Raikkonen kwam in het stuk niet voor en werd negende.

De Grand Prix van Italië start vanaf achter de safety-car. De race staat nu al officieel te boek als regenrace. Het hele veld staat op de extreme regenband. De warm –up ronde blijkt een drama voor Bourdais te worden. De Fransman komt niet weg vanaf positie vier. Samen met Button en Nakajima start nu ook Bourdais vanuit de pitstraat. De Scuderia Toro Rosso-bolide kon niet in de neutraal-stand komen.

De race gaat van start achter de safety-car, bekend wordt gemaakt dat de safety-car na één ronde al binnen komt. Vettel, Kovalainen en Webber stomen het rechte stuk op terwijl de spray heftig opspuit. Massa komt als vijfde over start-finish doordat Bourdais nu achteraan rijdt. De Grand Prix van Italië is onderweg met Vettel aan de leiding. Glock heeft inmiddels Alonso ingehaald. Aan het einde van het rechte stuk pakt de Spanjaard zijn plaats terug. Coulthard heeft daarachter Fisichella ingehaald.

Na vijf ronden ligt Vettel nog steeds aan de leiding terwijl Raikkonen op Fisichella’s twaalfde elfde positie jaagt. Kovalainen en Webber liggen op plaats twee en drie. Kubica heeft de beste start gehad en rijdt op een negende positie. Alle twintig coureurs zijn nog in actie, alleen Bourdais heeft al een ronde achterstand.

Aan het begin van ronde zeven spint Glock bij het insturen van de eerste chicane van de baan. Hij vervolgt zijn race maar verliest enkele posities. Vettel mist bijna de chicane maar kan doorrijden. De leider in de race heeft inmiddels de snelste raceronde neergezet. Raikkonen jaagt nog steeds op Fisichella, terwijl Hamilton bij de Fin aansluit. De drie coureurs rijden binnen een halve seconde van elkaar in de regen. Raikkonen passeert Fisichella aan het einde van het rechte stuk. Hamilton doet een ronde later hetzelfde.

In ronde tien is het gestopt met regenen en leidt Vettel nog steeds de race. Kovalainen wordt voorlopig kwijt gereden. Webber en Rosberg liggen daarachter. Hamilton gaat voorbij aan Raikkonnen in Lesmo doordat de Fin last had van overstuur. Massa jaagt intussen op Rosberg voor plaats vier. Massa lijkt de Duitser te passeren , maar bij het uitaccelereren van de eerste chicane is Rosberg toch sneller. Even later gaat de Ferrari toch voorbij aan de Williams-bolide. De gele vlag wordt gezwaaid. Fisichella verliest zijn voorvleugel bij het insturen van Parabolica, de Italiaan komt rustig tot stilstand in de bandenstapel, einde race voor de Italiaan.

Hamilton gaat door met het snijden door het veld. Heidfeld is het volgende slachtoffer. Rosberg is Massa weer voorbij maar aan het einde van het rechte stuk blijkt de Ferrari wederom sneller. Hamilton rijdt seconden sneller dan de mannen voor hem, Glock en Kubica lijken snel het volgende slachtoffer te worden van de Brit. Hamilton pakt Glock op snelheid, die op het gras wordt geduwd bij het uitaccelereren van de eerste chicane. Hamilton ligt nu op plaats negen, Kubica wordt onder druk gezet. Binnen een ronde is het zover. Kubica wordt ingehaald terwijl Massa op plaats vier de snelste raceronde zet.

De eerste coureur die een pitstop maakt is de achterhoede-coureur Barrichello. Vettel komt in ronde negentien binnen, radio-berichten melden meer regen op komst. Kovalainen neemt de leiding in de race over door de pitstop van Vettel die op de extreme regenband blijft rijden. Glock is ook goed onderweg, hij haalt Kubica in en even later is Alonso het slachtoffer. De Duitser rijdt nu op plaats acht. Hamilton gaat aan Trulli voorbij op het rechte stuk, maar snijdt bijna de chicane af, hij lijkt Trulli te laten passeren voor de zekerheid.

In ronde 22 komen Webber, Kovalainen en Massa binnen. Alle coureurs gaan naar de extreme regenband. Vettel komt terug aan de leiding, Rosberg is tweede. Heel eenvoudig gaat Hamilton voorbij aan Rosberg op het rechte stuk. Raikkonen gaat naar tien door Heidfeld in te halen. Hamilton gaat naar de snelste tijd en verhoogt de druk op raceleider Vettel.

Trulli en Raikkonen maken hun pitstop op de helft van de race. Hamilton rijdt kort achter Vettel maar heeft nog geen pitstop gemaakt. Hij duikt naar binnen in ronde 26. Hij staat op een een-stop-strategie en valt terug tot positie tien. Rosberg komt binnen en dus gaat Kovalainen terug naar plaats twee. Bourdais wordt op de radio naar binnen geroepen voor intermediate-banden. Alonso is echter de eerste coureur die naar intermediates gaat. Hij noteert meteen snelle rondetijden.

Massa maakt met nog negentien ronden te gaan een pitstop en wisselt naar de intermediate. Kubica en Webber stoppen ook. Massa passeert Webber zeer gemakkelijk voor Ascari, even later spint de Australiër. Raikkonen komt binnen en ook Trulli wisselt van bandensoort. Raikkonen valt terug tot dertien. Vettel maakt ook zijn pitstop, een tactisch sterke zet van het Scuderia Toro Rosso-team. Met 6.7 seconden beleeft hij een goede pitstop. Vettel behoudt de leiding in de race, Hamilton maakt ook zijn pitstop en dus ligt Vettel fier aan de leiding. Hamilton passeert Webber.

Hamilton gaat met een 1:32.869 naar de snelste ronde in ronde vijftien. Alonso, Heidfeld en Massa vechten intussen heftig om plaats vier. Hamilton komt dichterbij aan Massa doordat de Braziliaan teveel moeite doet om Heidfeld in te halen. Hij verliest hierdoor veel tijd. Vettel domineert nog steeds de race voor Kovalainen en de sterk opgeklommen Kubica.

Met slechst tien ronden te gaan lijkt Vettel geschiedenis te gaan schrijven. De Duitser heeft dertien seconden voorsprong, en is zelfs sneller dan Kovalainen. Hamilton zit vast achter Massa op plaats zeven. Hoe droger het wordt, hoe sneller de Ferrari, dat wordt bevestigd door de snelste raceronde van Raikkonen met nog negen ronden te gaan.

Webber lijkt Hamilton binnen te halen, bij het insturen van de eerste chicane toucheert hij de linkervoorband van de Brit. Webber laat hem echter na het afsteken van de chicane voorbij. Nakajima en Coulthard komen met elkaar in contact in Parabolica. Nakajima spint maar beide coureurs rijden door. Door deze touché ligt er troep op de baan in de bocht, Massa rijdt er dwars door heen. Met nog twee ronden te gaan leidt Vettel de race nog steeds.

Vettel wint de race. Hij schrijft historie in de Formule 1 door de jongste coureur ooit te worden die een Grand Prix wint. Italië juicht voor het deels Italiaanse team. Kovalainen pakt de tweede positie en Kubica eindigt als derde. De Pool loopt in op Massa en Hamilton die als zesde en zevende eindigen. De vierde en vijfde plaats zijn voor Alonso en Heidfeld. Het laatste punt is voor Webber. Raikkonen wordt uiteindelijk nog negende
Categorie:
Tag(s):