zondag, 30. november 2008 - 16:43

Swingend Sparta zet NAC te kijk

(Elfvoetbal) NAC kende zondag een complete off-day tegen Sparta. De Rotterdammers liepen op het eigen Kasteel uit naar een 4-0 overwinning en daar viel weinig op af te dingen. De bezoekers lieten een kans liggen om terug aan kop te komen in de Eredivisie, terwijl Sparta afstand nam van de concurrenten ADO Den Haag, Roda JC, Vitesse en De Graafschap.

De wanprestatie van NAC was enigszins te verklaren door het wegvallen van de complete as van het elftal. Rots in de branding Rob Penders is een paar weken zoet met een spierblessure en werd vervangen door Tyrone Loran. Middenvelder Tommie van der Leegte bleef langs de kant met een schorsing. Grootste tegenvaller was echter de tegensputterende hamstring van clubtopscorer Matthew Amoah. De plek van de Ghanese spits werd ingenomen door Fouad Idabdelhay.

"We misten er een paar vandaag, maar degenen die wel elke week spelen moeten dan de verse krachten opvangen. Dat miste ik vandaag een beetje," zei NAC-trainer Robert Maaskant, die niet vond dat zijn team zich blameerde. "Bij rust sta je al met 3-0 achter, maar toen we de kleedkamer uit kwamen bleven we voor elkaar werken. Alleen vliegt het eerste schot van Sparta erin en dan is het voorbij. We hebben vandaag terecht verloren, maar hebben niet voor lul gestaan."

Het wegvallen van een aantal belangrijke pionnen zorgde ervoor dat het fundament onder de ploeg uit Breda wegviel. Het verschil van elf plekken op de ranglijst was nauwelijks terug te zien op het veld en Sparta kwam zelfs op een dik verdiende voorsprong. Uitgerekend Arne Slot, de man die vijf seizoenen voor NAC speelde, tekende voor de eerste Sparta-goal. Een corner van Kevin Strootman werd maar half weggewerkt en Slot kegelde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre hoek.

En voordat NAC het wist, stond het ook al 2-0. Een uitbraak werd door de Rotterdammers in de hoogste versnelling perfect uitgevoerd. Erik Falkenburg stuurde Kevin Strootman weg. Strootman had oog voor Rydell Poepon in het strafschopgebied en de spits jaagde de bal snoeihard in de kruising. Poepon was vlak voor rust ook goed voor de derde treffer. Een steekpass van Eduard Duplan door het centrum zette de hele NAC-defensie voor schut en Poepon kon rustig de bal voorbij Jelle ten Rouwelaar schuiven.

Harald Wapenaar had het ondertussen opvallend rustig tegen de nummer twee van de Eredivisie. De Sparta-goalie zag voor rust slechts twee keer een gevaarlijke situatie voor zijn neus ontstaan. Joonas Kolkka trok goed voor op Fouad Idabdelhay, maar hij schoot op Wapenaar. In de rebound vond ook Anthony Lurling de Sparta-doelman op zijn weg naar het doel. Edwin de Graaf wist de buitenspelval een keer te ontlopen, maar mikte op de lat.

NAC-trainer Maaskant kon in de rust niet veel veranderen. Hij had voor de pauze al twee van zijn wissels opgebruikt. Csaba Feher werd naar de kant gehaald voor Donny Gorter. De Hongaar leek geen fysieke ongemakken te hebben en de vervanging leek een tactische ingreep. De tweede wissel, Tim Gilissen voor Kurt Elshot, werd wel uit nood geboren. Elshot verstapte zich en kon niet verder. Een andere opvallende wissel was die bij de arbitrage. Eric Braamhaar bleef na rust achter in de kleedkamer en moest zich laten vervangen door Kristian Bakkelo. De vierde man maakte zijn debuut in de Eredivisie en viel niet op fouten te betrappen.

Na rust ging Sparta vrolijk verder met waar het in de eerste helft aan was begonnen; NAC te kijk zetten. Kevin Strootman probeerde een aantal keren van afstand te vuren en bij de derde poging klopte hij Ten Rouwelaar. Vanaf een meter of 25 grabbelde de doelman opzichtig bij een snoeiharde knal (117 kilometer per uur) door het midden.

De bezoekers bleven hard werken, maar de getoonde arbeid leverde weinig op. Slechts een keer werd NAC nog echt gevaarlijk. Edwin de Graaf haalde achterlijn en legde terug op Gorter. Zijn schot vloog echter op de paal. In de laatste seconden probeerde Joonas Kolkka nog met een afstandsschot de eretreffer te maken. Het zat de ploeg uit Breda en de Fin niet mee. De bal kwam via de lat terug het veld in.

Strootman, de man van de vierde treffer moest ook bekennen dat Sparta wel het nodige geluk had. "Het zat inderdaad mee bij ons. De kansen die we creëerden, scoorden we. Maar het was wel een verdiende overwinning." Sparta is nu al vier duels ongeslagen en scoorde in de laatste drie speelrondes elf keer. Dat belooft veel goeds voor de toekomst, vond Strootman. "We kunnen gewoon hoog in het rechterrijtje gaan meedraaien."
Categorie:
Tag(s):