maandag, 19. mei 2008 - 20:51

Symposium “Responsibility to Protect�

Middelburg

De doctrine van Responsibility to protect, waarvan Frankrijk heeft voorgesteld dat het als basis dient voor een VN resolutie om internationale hulp in Birmate leveren zelfs zonder toestemming van de junta, is het thema van een symposium in Middelburg a.s. vrijdag 23 mei.

Laureaten van de 2008 Four Freedoms Awards, Lakhdar Brahimi en Jan Egeland, zullen op de bijeenkomst spreken over het belang van R2P, oftewel de verantwoordelijkheid van de staat om slachtoffers van de ernstigste mensenrechtenschendingen wereldwijd te beschermen.

Brahimi en Egeland hebben beiden een grote rol gespeeld in de formulering en uitvoering van R2P. De doctrine is opgesteld naar aanleiding van de crises in Rwanda en Kosovo en stelt dat de internationale gemeenschap een verantwoordelijkheid heeft om burgers te beschermen tegen genocide, oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten als de betrokken staat dat niet zelf doet.

Rusland, China en Zuid-Afrika waren tegen het Franse voorstel om R2P in te schakelen om de Birmezen getroffen door cycloon Nargis te helpen. De drie tegenstanders beschouwden het idee als inmenging in een binnenlandse crisis. Frankrijk vindt echter dat het concept juist hier een verplichting op de internationale gemeenschap legt om desnoods de Birmese regering te passeren. Wanneer kan en moet de R2P dan wel gebruikt worden en hoe kan R2P garanderen dat niet alleen de vrijwaring van angst, maar ook de vrijwaring van gebrek gerealiseerd kan worden?

Het Symposium The Responsibility to Protect symposium wordt onder andere georganiseerd door de Roosevelt Academy university college. Het symposium wordt als een side-event van de Four Freedom Awards gehouden. Brahimi en Egeland krijgen 24 mei de Four Freedom Award voor respectievelijk “Freedom of Expression� en “Freedom from Want�.

Symposium The Responsibility to Protect

23 mei 2008

14.00-16.00 uur.

Middelburg – Concertzaal

Aanmelden via r2p@roac.nl
Provincie:
Tag(s):