dinsdag, 21. oktober 2008 - 15:53

Symposium Afrikaanse Grote-Merengebied

Middelburg

Het Grote-Merengebied in Afrika kent veel humanitair geweld, burgeroorlogen en politieke instabiliteit. Doel van het symposium op 22 oktober is dan ook om een holistisch perspectief te creëren waarin het koloniale verleden, interconnecties van de conflicten en de huidige humanitaire situatie in wordt meegenomen.

Het programma belichaamt lezingen van vooraanstaande experts en wordt afgesloten met een documentaire.

Professor Filip Reyntjens geldt als een autoriteit van het Grote-Merengebied in Afrika. Zijn kritische blik op de kwestie Rwanda heeft hem tot persona non grata gemaakt. Hij wordt vergezeld door Peter Verlinden. Als journalist voor de Belgische zender VRT en als schrijver zal hij uitvoerig verslag doen over het Congolese perspectief van de dekolonisatie. De gevolgen daarvan zijn vandaag de dag nog zichtbaar.

Vervolgens zal de documentaire "Darwin's Nightmare (Hubert Sauper, 2004) getoond worden. Sauper geeft een indringend beeld geeft van hoe een lokale bevolking getroffen wordt door hongersnood, conflict en AIDS terwijl lokaal dure vis geëxporteerd wordt naar grootmachten buiten Tanzania.

Turning Tables is een studentenorganisatie van Roosevelt Academy en organiseert diverse activiteiten met als voornaamste doel de maatschappelijke, intellectuele en culturele ontwikkeling van studenten en Zeeuwse inwoners te bevorderen.

Het symposium is gratis en iedereen is welkom. Wel graag vooraf aanmelden bij Turning Tables, e-mail: TurningTables@roac.nl of telefonisch met de Student Information Desk van de Roosevelt Academy via 0118-655500.
Provincie:
Tag(s):