donderdag, 23. oktober 2008 - 19:20

Systeem voor groene stroom moet waterdicht

Amsterdam

Het Wereld Natuur Fonds is teleurgesteld nu blijkt dat er in het verleden door de energiebedrijven slordig is omgesprongen met hun administratie rond groene stroom. Weliswaar kwam dat vooral door de enorme toestroom van nieuwe groene stroom-klanten in de periode tussen 1999 en 2003, maar het heeft er wel toe geleid dat onder andere Essent, Eneco en Nuon teveel belastingvoordeel ontvingen. Daarom heeft de fiscus nu naheffingen en boetes uitgedeeld. Dat zet groene stroom onterecht in een kwaad daglicht.

Wie kiest voor groene stroom, moet er zeker van kunnen zijn dat alles klopt. Dat het inderdaad een verantwoord product is. Gelukkig is de regelgeving sinds 2003 zo veranderd, dat er geen enkele onduidelijkheid meer is over de definitie van groene stroom. Ook groene stroom die in het buitenland wordt geproduceerd, kan inmiddels volledig verantwoord worden met zogeheten ‘Garanties Van Oorsprong’ (GVO’s).

Het Wereld Natuur Fonds pleit overigens voor méér productie van schone energie in ons eigen land. Op dit moment is nog geen 3 procent van de in Nederland geproduceerde elektriciteit afkomstig uit schone bronnen (wind en zon bijvoorbeeld). Daarom zal de overheid op korte termijn de belemmeringen moeten wegnemen die er nu nog zijn voor ondernemers en investeeerders.
Categorie:
Tag(s):