zondag, 10. augustus 2008 - 20:09

Taser voor arrestatieteams

Den Haag

Begin van 2009 zullen zeven arrestatieteams (AT), zes van de regiopolitie en één van de Marechaussee, worden uitgerust met een zgn. Taser. Dit is een merknaam voor een stroomstootwapen waarbij een soort pistool een sonde afschiet met hieraan twee draden. Wanneer de sonde de verdachte raakt, krijgt deze enkele seconden stroomschokken van 50.000 volt. Dit maakte een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen bekend.

‘ Anderhalf jaar geleden heeft men als politie aangegeven dat de Taser een waardevolle aanvulling zou zijn op het spectrum geweldsmiddelen wat een arrestatieteam heeft. Vorige week gaf de minister groen licht en moet er een ontwerpplan gemaakt worden om het wapen in te voeren’ aldus de woordvoerder.

Niet iedereen is even blij met de Taser. Zo heeft Amnesty International bij de politiek er op aangedrongen om het wapen niet door de Nederlandse politie te laten gebruiken. Dit omdat er in andere landen mensen zijn overleden nadat zij aan een aanval met de Taser waren onderworpen.

De woordvoerder: ‘De leden van het AT zullen opgeleid worden om met het wapen om te gaan. Hierna zal het wapen een jaar lang worden geprobeerd in de dagelijkse praktijk. Hierna zal het wapen worden geëvalueerd’.
Provincie:
Tag(s):