dinsdag, 19. februari 2008 - 13:58

TBS met dwangverpleging en 7 jaar voor ontsnapte TBS-er

Den Haag

Het Gerechtshof ’s in Den Haag heeft dinsdag 19 februari aan een 32-jarige man zeven jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging opgelegd wegens twee diefstallen met gebruik van geweld en een verkrachting. Dit heeft het Gerechtshof dinsdag laten weten.

De man heeft deze misdrijven in 2006 begaan in Rotterdam, op één dag na gebruik van zeer veel cocaïne en nadat hij was ontsnapt aan een begeleid verlof vanuit de tbs-kliniek waar hij was opgenomen. Hij werd op diezelfde dag weer ingerekend.

De man had voorts eerder iemand in de tbs-kliniek mishandeld. Ook daar heeft het hof hem voor veroordeeld. De man heeft de daden waarvoor hij is veroordeeld bekend.

Het Gerechtshof acht hem op grond van een multidisciplinair rapport van het Pieter Baancentrum en na deze rapporteurs ter zitting te hebben gehoord, verminderd toerekeningsvatbaar. Verder heeft het hof rekening gehouden in zijn oordeel dat de man eerder voor ernstige geweldsfeiten was veroordeeld en dat de kans op recidive als hoog moet worden ingeschat.

In eerste aanleg was door de Rechtbank op 9 juli 2007 naast tbs met dwangverpleging acht jaar gevangenisstraf opgelegd en het openbaar ministerie had dit ook in hoger beroep geëist.

Het Gerechtshof oordeelt evenwel dat niet kan worden bewezen dat de man zich ook heeft schuldig gemaakt aan een poging doodslag op één van de slachtoffers die hij met geweld beroofde.
Provincie:
Tag(s):