woensdag, 18. juni 2008 - 10:21

Teeven maakt zich zorgen om forensische opsporing in Nederland

Den Haag

VVD Kamerlid Fred Teeven heeft schriftelijk vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse zaken over de capaciteit en de werkwijze van de forensische opsporing van de Nederlandse politie. Teeven maakt zich zorgen omdat sommige onderzoeken onnodig lang duren omdat analyse van sporen door het NFI te lang op zich laat wachten. Dit gebeurt ook in ernstige zaken zoals (ernstige) geweldsmisdrijven.

Teeven zegt tegenover Blik op Nieuws: ‘Het is voor de rechercheurs, maar ook voor nabestaanden en slachtoffers niet goed dat men zo lang op uitslagen van sporenonderzoek moet wachten. De wachttijd bij het NFI kan soms wel oplopen tot 90 dagen. Meer budget en een vrije markt voor het doen van onderzoek zou een oplossing zijn’.

In 2007 werd door de overheid 71 miljoen euro gestopt in het NFI. Dit is volgens Teeven te weinig om de capaciteit van het NFI uit te breiden. Meer spelers op de markt voor het doen van sporenonderzoek zal ook het NFI prikkelen om minder bureaucratisch te werk te gaan.

‘In Engeland doet men een onderzoek in een aanzienlijk kortere tijd dan in Nederland. Dit komt doordat het gedaan wordt door particuliere bedrijven. Wanneer bij het NFI de wachttijd te hoog oploopt zou men het onderzoek moeten uitbesteden aan een particulier bedrijf, mits dat geaccrediteerd is’, aldus Teeven
Provincie:
Tag(s):