woensdag, 30. juli 2008 - 23:13

Teleurstellend PSV onderuit tegen VVV-Venlo na strafschoppen

(Elfvoetbal) Voor de derde keer in de historie heeft VVV-Venlo de Herman Teeuwen Memorial in eigen huis gehouden. Was vorig jaar PSV na strafschoppen te sterk, nu won de Noord-Limburgse degradant wel na penalty’s van de regerend landskampioen.

Ibrahim Afellay en Carlos Salcido misten vanaf elf meter in de ontknoping van de traditionele openingswedstrijd van het seizoen van VVV-Venlo. Al had de wedstrijd eerlijkheidshalve tot de slotminuut weinig om het lijf. Ibrahim Afellay leek zich tot matchwinner te kronen in het ouderwets potje zomeravondvoetbal, maar in de extra tijd kopte Sandro Calabro toch nog de gelijkmaker in de touwen.

Ibrahim Afellay bracht PSV al in de derde minuut op voorsprong. Op de rechterflank ontsnapte de aanvallende middenvelder aan de aandacht van de complete Venlose verdediging om na een snelle combinatie met Danko Lazovic in de korte hoek raak te schieten met de buitenkant van de rechtervoet. Daarmee was direct het kleine beetje spanning weg in Seacon Stadion 'De Koel'. PSV creëerde via Lazovic nog een mogelijkheid en Ruben Schaken was een keer gevaarlijk voor de gastheren.

Na rust kwam VVV-Venlo iets beter in het spel. Schaken, die al snel een doodschop kreeg te verwerken van Mike Zonneveld die daarvoor geel zag, brak een keer goed door op rechts, maar doelman Andreas Isaksson trad handelend op. Twee minuten later blunderde de Zweed echter opzichtig, door een schot van invaller Sandro Calabro los te laten. Die liet de ideale mogelijkheid op de gelijkmaker in de rebound knullig liggen.

Lazovic kreeg in de 62e minuut een uitstekende mogelijkheid om de wedstrijd definitief te beslissen. Zijn lob werd door doelman Kevin Begois echter ternauwernood over de lat getild. Vier minuten later was het uitgerekend de ingevallen Nordin Amrabat die een mooie kans creëerde. De oud-VVV’er speelde zich vanaf de linkerkant knap vrij en haalde verwoestend uit. Begois keerde opnieuw.

Alles leek uit te lopen een simpele zege voor PSV, maar toen niemand het meer verwachtte sloeg de thuisclub alsnog toe. Een voorzet van de rechterkant van Schaken in de extra tijd werd binnengekopt door Calabro. Een minuut later leek VVV-Venlo zelfs de winst te pakken. Een vrije trap van de ingevallen Soufiane Dadda werd slechts met een katachtige reflex tot hoekschop verwerkt door doelman Isaksson. Na strafschoppen was VVV-Venlo zelfs de beste. Afellay, die zich zichtbaar voortdurend liep de irriteren op het veld en voor heftig protesteren op het punt stond zijn tweede geel te krijgen, zag zijn Panenka-penalty over gaan. Carlos Salcido trof de paal. VVV-Venlo schoot wel alles raak, waardoor aanvoerder Frank van Kouwen de Herman Teeuwen Bokaal in ontvangst mocht nemen.

VVV-Venlo - PSV 1-1 (0-1). 4-2 na strafschoppen.

3. Afellay 0-1, 90+1. Calabro 1-1, scheidsrechter: Van Hulten, toeschouwers: 5.500, gele kaarten: 28. Leemans, 72. Auassar (VVV-Venlo), 47. Zonneveld, 90+3. Van der Leegte, 90+3. Afellay (PSV).

Strafschoppen: Calabro 1-0, Afellay over, Van Kouwen 2-0, Lazovic 2-1, Kantelberg 3-1, Simons 3-2, Leemans 4-2, Salcido paal.

VVV-Venlo: Begois; Mampuya (82. De Regt), Van Kouwen, Reekers, Fleuren; Timisela (86. Dadda), Leemans, Verbeek (58. Auassar); Schaken, Kolder (46. Calabro) en El Gaaouiri (69. Kantelberg).

PSV: Isaksson; Alcides, Rodriguez (46. Van Eijden; 76. Van der Leegte), Addo, Salcido; Mendez (46. Zonneveld), Simons; Culina (61. Väyrynen), Afellay, Dzsudzsak (46. Amrabat); Lazovic.