dinsdag, 6. mei 2008 - 12:00

Tennet haalt stroom uit Noorwegen met langste electriciteitskabel

Eemshaven

Dinsdagochtend is de langste onderzeese hoogspanningskabel ter wereld succesvol in bedrijf genomen: de 580-kilometer lange NorNed-kabel tussen Nederland (Eemshaven) en Noorwegen (Feda). De kabel heeft een vermogen van 700 megawatt en is bestemd voor het transport van elektriciteit tussen beide landen. Door de kabel ontstaat zo een Europese elektriciteitsmarkt voor 200 miljoen consumenten. De NorNed-kabel zal een belangrijke bijdrage leveren aan stabielere elektriciteitsprijzen in Europa, volgens Tennet.

De kabel biedt de nodige synergie voor beide landen. Noorwegen en Nederland vullen elkaar aan als het gaat om productie en verbruik van elektriciteit. In Nederland wordt 's nachts minder elektriciteit dan overdag gebruikt.

In Noorwegen is er 's nachts een relatief hoog energieverbruik. Beide landen kennen daarbij verschillende vormen van energieverbruik en productie: Noorwegen heeft elektrische verwarming, Nederland kent verwarming met gas.

Met de NorNed-kabel kunnen de Nederlandse en Noorse centrales hun productiecapaciteit optimaal benutten. Bovendien kan Nederland groene energie uit waterkracht importeren. De NorNed-kabel draagt bij aan de leveringszekerheid in beide landen.

De kabel verbindt de high voltage direct current (HVDC) converterstations in Eemshaven en Feda. In de converterstations wordt wisselspanning omgezet naar gelijkspanning en omgekeerd. Deze stations hebben een oppervlakte van ongeveer twee voetbalvelden. Het totale gewicht van de kabel is zo'n 47.000 ton en de kabel is in acht delen gelegd.

In totaal heeft het project een doorloopperiode van tien jaar gehad, waarvan de laatste 3 jaar is gebruikt voor de daadwerkelijke aanleg van de kabel en de bouw van de bijbehorende converterstations.
Provincie:
Tag(s):