donderdag, 18. december 2008 - 8:49

Terugroepactie asbesthoudende sfeerhaarden

Den Haag

Importeur Rofra Carvings roept consumenten op sfeerhaarden van het merk Livin’flame die zijn gekocht vanaf 1 september 2008 te melden voor een omruilactie.

De haarden bevatten aan de achterzijde een asbesthoudende plaat als hitteschild tussen de haard en de wand. Bij het beschadigen van het paneel kan asbest vrijkomen wat een risico voor de gezondheid oplevert.

Het gaat om de haarden Vermont, Toronto, inzethaarden voor schouwombouwen en voor hanghaarden, en dan alleen de haarden die vanaf 1 september 2008 werden verkocht in een volledig bedrukte (full color) doos. De haarden zijn verkocht via de winkels Gamma, Karwei, Formido, Life&Garden, Multimate en Gamma België.

De VROM-Inspectie is sinds 2005 verantwoordelijk voor handhaving van het Productbesluit Asbest. Dat besluit verbiedt het in voorraad hebben van asbest en asbesthoudende producten. Asbestvezels kunnen schadelijk zijn als ze in hoge concentraties worden ingeademd. De Inspectie traceerde na een signaal begin december de importeur van de bio-ethanolhaarden die vooral via bouwmarkten werden verkocht en wees hem op de asbest in de platen die bij de productie in China zijn gemonteerd.

De importeur heeft meteen de verkoop laten staken en besloten tot een omruilactie. Samen met de VROM-Inspectie is de verspreiding van de haarden in kaart gebracht. Consumenten worden opgeroepen zich te melden om de haard gratis te laten aanpassen. Bij normaal gebruik leveren de haarden geen gevaar op maar men moet niet gaan boren of zagen in de achterpanelen.

Consumenten kunnen met vragen over welke typen haard in het geding zijn en hoe te handelen terecht op www.recall-haarden.nl of telefonisch via 0800-0200095.
Categorie:
Tag(s):