donderdag, 19. juni 2008 - 19:25

'Terugtreden Marijnissen verlies voor politiek'

Amsterdam

Tweederde van de Nederlanders (65%) onderschrijft de stelling dat het terugtreden van Marijnissen als SP-fractievoorzitter een verlies is voor de politiek in het algemeen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van RTL Nieuws. Van de SP-stemmers ziet 93 procent het aftreden als een aderlating. Nederlanders zijn vrij stellig in de electorale gevolgen van het terugtreden van Jan Marijnissen voor de SP bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Zeven op de tien (71%) denken dat de SP (iets) minder zetels zal gaan halen. Vooralsnog blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de SP juist van 20 zetels naar 24 zetels zal gaan.

Agnes Kant is duidelijk favoriet in de strijd om de opvolging van Jan Marijnissen als fractievoorzitter bij de SP. Vier van de tien Nederlanders (39%) noemen haar naam. Tweede is Harry van Bommel (6%), die al heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn. Jan de Wit - wel beschikbaar - wordt door slechts één procent genoemd. De helft van de Nederlanders (52%) zegt niet te weten wie Marijnissen zou moeten opvolgen. Agnes Kant is opmerkelijk populair bij de Nederlanders: zij krijgt een 6,4 als rapportcijfer. Ook onder mensen die VVD, PVV of Trots op Nederland zeggen te gaan stemmen scoort zij nog altijd een 5,7.
Categorie:
Tag(s):