maandag, 8. september 2008 - 9:06

Testprogramma noordelijk deel HSL-Zuid van start

Den Haag

Vandaag, 8 september, begint het testprogramma voor het noordelijk deel
van de HSL-Zuid, van Amsterdam tot en met Rotterdam. NS Hispeed, het
hogesnelheidsmerk van NS, voert de testen uit in samenwerking met
ProRail, verantwoordelijk voor de infrastructuur.

Als beheerder is ProRail verantwoordelijk voor de capaciteit, betrouwbaarheid en veiligheid van het HSL-Zuid tracé, als exploitant van de HSL-Zuid is NS Hispeed verantwoordelijk voor de treindiensten. De tests vormen de aanloop naar de start van de nieuwe treinservice van NS Hispeed tussen Amsterdam en Rotterdam.

Tijdens het testprogramma rijden de komende maanden treinen op het traject Amsterdam-Rotterdam. In totaal zullen er 500 testritten plaatsvinden. Deze treinen rijden op doordeweekse dagen van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds volgens een realistische dienstregeling. Ook zal elke eerste rit van de dag vertrekken
vanuit een station, in dit geval Amsterdam Centraal. Dit alles om de dagelijkse praktijk zoveel mogelijk te benaderen. Tijdens de testritten worden onderweg en op de stations allerlei mogelijke situaties nagebootst. Rijden op topsnelheid (momenteel 160 km/u), stapvoets rijden, plotseling stilstaan of een signaal van de verkeersleiding zijn voorbeelden daarvan.

Door de tests krijgen de technici en logistieke specialisten van NS Hispeed en ProRail een goed beeld van het functioneren van het materieel en de procedures. In het begin wordt gereden zonder passagiers, in de laatste fase – medio oktober - zullen testritten met reizigers plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):