maandag, 28. januari 2008 - 20:02

Thaise delegatie enthousiast over Renkums water

Renkum

Een speciale delegatie uit Thailand, bestaande uit een afvaardiging van diverse ministeries, lokale overheden en het bedrijfleven, heeft donderdag 24 januari een bezoek gebracht aan gemeente Renkum om met eigen ogen te zien welke rol water bij lokale overheden speelt. Het bezoek maakt deel uit van een studietrip in Nederland met als thema watermanagement.

Om de Renkumse kennis en kunde op het gebied van water in al haar facetten te delen, was voor het Thaise bezoek een speciaal programma samengesteld. Hieraan hebben ook de waterpartners van de gemeente Renkum, Waterschap Vallei & Eem en drinkwaterbedrijf Vitens, een bijdrage geleverd.

Naast rondleidingen in de Riool Water Zuivering Installatie in Ede en de steenfabriek aan rivier de Rijn in Doorwerth hoorden de Thaise gasten meer over afkoppelen van hemelwater en de unieke banden van de gemeente met het Waterschap. In Thailand zelf zijn ze niet bekend met een instituut zoals het Waterschap.

Een van de delegatieleiders, Dr. Pisit Leeahtam zei na afloop: “Wij vinden het heel bijzonder dat jullie land teruggeven aan de natuur en het water. Dat is natuurlijk jarenlang andersom geweest.� Daarmee doelde hij op een onderdeel in de presentatie van wethouder Van Uitert: het project Renkum’s Beekdal. In dit voor Europa unieke project maakt een 12 ha groot bedrijventerrein plaats voor een natuurgebied. De bedrijven die er nu gevestigd zijn verhuizen naar een andere locatie.

Het Renkums Beekdal kan dan eind 2008 voor edelherten en andere dieren maar ook voor water weer functioneren als verbinding tussen de droge Veluwe en de natte Rijnuiterwaarden.
Provincie:
Tag(s):