zaterdag, 29. maart 2008 - 14:47

Thalys op volle snelheid door tunnel Groene Hart

Alkemade

De hogesnelheidstrein Thalys zal gedurende twee nachten op volle snelheid door de Tunnel Groene Hart van de HSL-Zuid rijden. Het gaat om de nachten van dinsdag 1 april op woensdag 2 april en van woensdag 2 april op donderdag 3 april. Tussen 23.00 uur en 03.00 uur rijdt de Thalys op het tracé tussen Haarlemmermeer (ter hoogte van de kruising met de A44) en Bleiswijk (ter hoogte van de Anthuriumweg) maximaal vier maal per nacht heen en terug met een snelheid van 300 km/u, meldt Rijkswaterstaat.

Enige tijd geleden is in de Tunnel Groene Hart van de HSL-Zuid een ongewenste hoeveelheid stof geconstateerd. De tunnel heeft in de maanden oktober en november 2007 een grote schoonmaakbeurt ondergaan. Door regelmatig de tunnel te blijven 'stofzuigen' vermindert de hoeveelheid stof. De testritten met een Thalys op volle snelheid worden gedaan om te onderzoeken in hoeverre hogesnelheidsvervoer de hoeveelheid stof in de tunnel beïnvloedt en om te zien of het ingestelde schoonmaakregime voldoet.

Deze testritten dienen uitgevoerd te worden op volle snelheid. De Thalys is op dit moment de enige beschikbare hogesnelheidstrein maar is overdag niet beschikbaar vanwege het normale commerciële vervoer op de route Amsterdam - Parijs. Daarom heeft de Projectorganisatie HSL-Zuid besloten bij wijze van hoge uitzondering deze nachtelijke testritten te organiseren.

Enige geluidoverlast voor de omwonenden langs het deel van de HSL-Zuid waar de Thalys de testritten uitvoert, is niet uitgesloten. De Projectorganisatie HSL-Zuid heeft de omwonenden in de gemeenten Haarlemmermeer, Alkemade, Jacobswoude, Leiderdorp, Rijnwoude, Zoetermeer en Lansingerland per brief geïnformeerd. De betrokken gemeentebesturen zijn eveneens op de hoogte gesteld.
Provincie:
Tag(s):