zaterdag, 19. april 2008 - 10:08

Theehuis Elouafaa half jaar gesloten

Utrecht

Burgemeester Wolfsen heeft besloten de horecavergunning van theehuis Elouafaa aan de Croeselaan in te trekken en het pand voor een half jaar te sluiten. De maatregelen zijn genomen op basis van een ernstig vermoeden van grootschalige handel in softdrugs.

Uit observaties van het theehuis is eerder een sterk vermoeden gerezen dat in het theehuis softdrugs aanwezig waren, dat er softdrugs werden gebruikt en dat er in softdrugs werd gehandeld. Vervolgens heeft een inval van de politie plaatsgevonden op dinsdagavond 8 april 2008. In het theehuis werd een persoon aangehouden die in het bezit was van een halve kilo hash. Vier personen hadden kleinere hoeveelheden softdrugs bij zich. Bij een gelijktijdige doorzoeking van de bovenwoning, waar een van de beheerders van het theehuis woont, werd een grote hoeveelheid hash gevonden en een hoeveelheid wiet. Waarschijnlijk betreft dit de handelsvoorraad. Ook werd een groot geldbedrag gevonden.

Deze feiten wijzen erop dat er in het theehuis op grotere schaal in drugs is gehandeld. In het gemeentelijk drugsbeleid is handel in softdrugs alleen mogelijk onder stringente voorwaarden, in een beperkt aantal coffeeshops, met een speciale vergunning. Theehuis Elouafaa beschikte niet over een dergelijke vergunning en handelde dus in strijd met de Opiumwet, de gemeentelijke horecaverordening en het gemeentelijke coffeeshopbeleid. Het theehuis is daarom na de inval direct door de burgemeester voor een week gesloten.

Deze tijdelijke sluiting is nu gevolgd door het intrekken van de horecavergunning van de exploitant en de sluiting van het pand voor een half jaar. Door de sluiting van het pand kunnen ook anderen voorlopig in het pand geen horecazaak beginnen. Deze maatregel is bedoeld om de loop van (potentiële) dealers en klanten naar het pand definitief te doorbreken.
Provincie:
Tag(s):