zondag, 18. mei 2008 - 22:08

Themastand huiselijk geweld op Libelle Zomerweek

Almere

Politie Flevoland staat van 19 tot en met 25 mei met een themastand ‘huiselijk geweld’ op de Libelle Zomerweek in Almere. Daarbij werkt het korps samen met het Steunpunt Huiselijk Geweld, Gemeente Almere, Bureau Jeugdzorg, de GGD, Stichting geheim geweld, het OM en de zorggroep Oude en Nieuwe land. De samenwerkende instanties willen op deze wijze voorlichting geven en het onderwerp bespreekbaar maken, zodat de aangiftebereidheid van dit soort incidenten wordt gestimuleerd.

Huiselijk geweld is in veel huishoudens aan de orde van de dag. Volgens het Steunpunt Huiselijk Geweld vinden er naar schatting zo’n 500.000 incidenten per jaar plaats. Slachtoffers vinden het moeilijk om over hun situatie te praten. Daarnaast weten ze vaak niet waar ze hulp kunnen krijgen. Via de themastand informeren de samenwerkende instanties de - hoofdzakelijk vrouwelijke - bezoekers van het evenement op een laagdrempelige manier over huiselijk geweld.

Politie Flevoland bemande in 2007 voor het eerst een stand over dit thema en dat leverde een hoop enthousiaste reacties op. “Tijdens dit soort dagen beïnvloeden we met name de bewustwording. Zodra we de bezoekers meer informatie hebben gegeven en hun vragen hebben beantwoord kijken ze toch met een andere blik naar huiselijk geweld. Het besef komt dan, dat dit ook in hun buurt, wijk of dorp kan voorkomen,� aldus Giselle de Vries, Projectleider huiselijk geweld Politie Flevoland.

Informatieve website
Slachtoffers, plegers en omstanders die nog aarzelen om de telefoon te pakken, kunnen op de website van het Steunpunt Huiselijk Geweld terecht voor meer informatie. Er wordt uitgelegd waarom bellen verstandig is en op welke manier het Steunpunt Huiselijk Geweld samen met hulpverleners in de regio hulp kan bieden.

Naast informatie biedt de website een aantal extra mogelijkheden. De rubriek ‘praat mee’ biedt slachtoffers een manier om vragen te stellen en in contact te komen met lotgenoten. Verder is er een zoekfunctie voor het vinden van een Steunpunt Huiselijk Geweld in de regio.
Provincie:
Tag(s):