vrijdag, 11. april 2008 - 16:05

Tibet-vlag aan de Martinitoren

Groningen

In Groningen hebben een aantal leden van de Jonge Socialisten in de PvdA een grote Tibet-vlag aan de Martinitoren in Groningen gehangen. De actie is een protest tegen de mensenrechtenschendingen door de Chinese regering in Tibet, en de manier waarop Nederlandse politici daarmee omgaan.

Als het aan het Groningse stadsbestuur ligt wordt de Martinitoren binnenkort behangen met duizenden Chinese lampions. Dat vinden de Jonge Socialisten absurd. 'Een vlag van Tibet mag er blijkbaar niet aan hangen, maar het zogenaamd linkse college wil wel duizenden symbolen ophangen van zo’n dictatoriaal regime, dat burgers opsluit in heropvoedingskampen, dat journalisten en hun medewerkers intimideert, dat complete culturen van de aardbodem probeert te vegen. Het is ongelooflijk. Als ze al iets doen met die toren moeten ze iets doen waarin de mensenrechten worden meegenomen, en daarvan heeft de JS zojuist het goede voorbeeld gegeven', zegt Jorn Michels, voorzitter van de JS Groningen.

Ook op landelijk niveau doen politici niet genoeg om de mensenrechtensituatie aan de kaak te stellen. 'Premier Balkenende en staatssecretaris Bussemaker zijn gewoon van plan om naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen te gaan, zo hebben ze laten weten. Eerst wordt gezegd dat het allemaal niet de verantwoordelijkheid van de sporters is maar van politici, maar vervolgens weigeren diezelfde politici om hun verantwoordelijkheid te nemen en verschijnen ze doodleuk bij de openingsceremonie. Zijn wij nu een gidsland op mensenrechtengebied?' zegt landelijk JS-voorzitter Michiel Emmelkamp.

Dat de vlag niet in volle glorie zichtbaar was vonden de PvdA-jongeren geen probleem. 'We hadden de vlag bewust niet te zwaar gemaakt voor de veiligheid van de mensen op de Markt. Maar we hebben een duidelijk signaal gegeven, daar ging het om. Ik neem aan dat iedereen de boodschap heeft begrepen', zegt Jorn Michels, voorzitter van de JS Groningen.
Provincie:
Tag(s):