dinsdag, 14. oktober 2008 - 16:59

'Tieners zijn slachtoffer van hun biologische klok'

Groningen

Adolescenten zijn lui, blijven ’s nachts veel te lang in de stad hangen en zijn vervolgens niet uit hun bed te branden ’s morgens. Pure puberopstandigheid? Niet volgens Martha Merrow, expert op het gebied van de biologische klok en het gedrag dat hieruit voortvloeit. ‘Jongeren zijn over het algemeen extreme avondmensen als gevolg van de ontwikkeling die hun biologische klok doormaakt. Scholen zouden hier best wat meer rekening mee kunnen houden. Bijvoorbeeld door de schooldag later te laten beginnen.’

Elk menselijk lichaam heeft een ‘ingebouwd’ dagritme. Onze biologische klok vertelt of dirigeert ons onder andere wanneer het tijd is om te slapen. Maar die biologische klok staat niet voor iedereen gelijk afgesteld. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Je genen spelen een belangrijke rol. Daarin ligt besloten of je een avondmens, ochtendmens of iets daar tussenin bent. Een ander belangrijk aspect is de hoeveelheid licht waarmee iemand in aanraking komt. ‘Maar wat veel mensen niet beseffen is dat ook leeftijd een belangrijke rol speelt’, zegt Merrow.

In de pubertijd maken jongeren veel veranderingen door. Merrow: ‘Bij een onderzoek dat we hebben gedaan onder zo’n 80.000 mensen van alle leeftijden zie je heel duidelijk dat het chronotype steeds verder verschuift. Het wordt later en later, tot ze ongeveer de leeftijd van twintig jaar bereiken. Die piek is ontzettend mooi te zien. Ineens veranderen adolescenten in echte nachtuilen.

Tieners zijn niet lui, ze zijn het slachtoffer van hun biologische klok’, stelt Merrow. Avondmensen die zich moeten aanpassen aan het gangbare ritme van vroeg opstaan, komen dus simpelweg slaap te kort. En slaaptekort gaat rechtstreeks ten koste van je concentratie.

Als je rekening wilt houden met een optimale concentratie en prestatie van de studenten zou het beter zijn om de schooldag later te beginnen. Dat past veel beter bij het natuurlijke dagritme van het merendeel van de jongeren.
Categorie:
Tag(s):