donderdag, 19. juni 2008 - 12:53

Tientallen doden door geluidshinder

Rotterdam

In de regio Rotterdam Rijnmond overlijden mogelijk tientallen mensen aan de gevolgen van geluidshinder. Geluid heeft een grote impact op de gezondheid en op de kwaliteit van leven van duizenden Rijnmonders.

Ongeveer 1 op de 12 inwoners van het Rijnmondgebied slaapt minder goed doordat ze last hebben van geluid. Bij ongeveer 3 procent neemt dat ernstige vormen aan.

Dat concludeert de Milieumonitoring Stadsregio Rotterdam (MSR) donderdag in de jaarlijkse milieubarometer dat vandaag donderdag 19 juni 2008 is gepubliceerd.

‘Slechte nachtrust kan hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten veroorzaken. Deze gezondheidsklachten gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van leven. Ze leveren door extra doktersbezoek en ziekenhuisopnamen ook een economische schadepost op van 200 miljoen euro’.

Vooral de verkeersherrie (19%) levert veel gezondheidsklachten op in de regio Rotterdam. In de andere steden ondervindt Utrecht het meest hinder van het treinverkeer (4%) en Amsterdam/Amstelland van het vliegverkeer (5%).

‘Meer mensen gaan dichter op elkaar wonen en werken en de Tweede Maasvlakte wordt aangelegd. Als er geen maatregelen komen, neemt de geluidsbelasting in de regio Rotterdam de komende jaren meer toe’.

Oplossing

De oplossing om alle geluidshinder terug te schroeven zijn auto’s en vrachtauto’s schoner en stiller maken. Maar ook de schepen bijvoorbeeld hun elektriciteit van de wal krijgen in plaats van een dieselgenerator aan boord is dit beter voor de lucht en maakt het ook minder lawaai.

Volgens de onderzoekers in het rapport 'Geluid, gezondheid en geld' moet geluidshinder hoog op de politieke en sociale agenda staan.

�Het milieu in de regio Rotterdam 2008� blijkt dat de milieukwaliteit in het Rijnmondgebied dit jaar licht is verbeterd vergeleken met vorig jaar. De andere steden blijven achter.
Provincie:
Tag(s):