dinsdag, 15. april 2008 - 21:23

Tilburg krijgt vrijdag eigen Schotse ruit

Tilburg

De stad Tilburg krijgt een eigen Schotse ruit, in de traditionele kleuren van de stad, geel en blauw. De presentatie van deze "tartan" gebeurt komende vrijdag, 18 april, met een ceremonie vanaf 13.00 uur op het Pieter Vreedeplein. Hierbij is burgemeester Ruud Vreeman aanwezig, evenals de voorzitter van de Scottish Tartan Authority, Brian Wilton. De doedelzakband The Dutch Pipes and Drums zal de presentatie muzikaal kracht bij zetten. De Tilburgse textielfabrikant AaBe weeft de "Tilburg Tartan", die in twee typen, "hunting" en "modern", op de markt komt. Die middag zijn de eerste shawls al te koop op het Pieter Vreedeplein.

Tilburg werd op 27 oktober 1944 bevrijd door de 15e Schotse Divisie onder leiding van generaal majoor C.M. Barber. Sindsdien heeft de stad een speciale band met de Schotten. Jaarlijks vindt op de verjaardag van de bevrijding van Tilburg een ceremonie plaats bij het Schots Monument aan de Paleisring.

De "Tilburg Tartan" is een initiatief van het bestuur van de Tilburgse organisatie Scotfest, die jaarlijks een feest met als thema Schotland organiseert in het Leijpark in Tilburg. "Het is mooi dat een van oudsher in Tilburg gevestigd textielbedrijf AaBe de tartanstof weeft. We hebben al enkele kilts van de stof besteld. Deze zijn gemaakt in Schotland en zullen vrijdag worden getoond", aldus Alastair Gillespie, voorzitter van Scotfest.
Provincie:
Tag(s):