zondag, 16. maart 2008 - 22:59

Tilburg neemt leiding in finale

Tilburg

De Tilburg Trappers hebben een 2-1 voorsprong genomen op Heerenveen in de strijd om het nationaal kampioenschap ijshockey. De finale wordt gespeeld in een best-of-five serie, waarin beide teams tot vandaag (zondag) hun thuiswedstrijd hadden gewonnen. De Destil Trappers kregen door hun eindstand in de reguliere competitie het voordeel van de eerste, en dus drie van de vijf, thuiswedstrijd.

Dat ijshockey leeft in Tilburg bleek afgelopen woensdag toen 2200 toeschouwers in een volgepakt ijssportcentrum getuige waren van die eerste wedstrijd. De Brabanders gaven het thuispubliek waar ze voor kwamen, een klinkende 3-0 overwinning op de Vadeko Flyers. In de eerste periode maakten de Trappers het verschil en speelden ze zichzelf naar een 2-0 voorsprong door doelpunten van Nichols en Van Schagen. Binnen een halve minuut in de tweede perdiode werd de 3-0 eindstand al op het bord gezet door LaLonde, terwijl op dat moment Heerenveen met een man meer op het ijs stond. De rest van de wedstrijd stond vooral in het teken van straftijd en man-of-the-match, Trappers goalie Colaiacovo, die met een aantal voortreffelijke saves zijn net leeg hield.

Zaterdagavond was het voor Heerenveen tijd voor revanche, ook hier een volgepakt Thialf. Er moest gewonnen worden om Tilburg niet gelijk te laten uitlopen en het zondag in eigen huis al te kunnen beslissen. Toch waren het de Brabanders die een hele vroege voorsprong pakten. Willemse passeert Kelleher al na 23 seconden spelen met een hard schot. Op precies zes minuten scoren de Flyers hun eerste goal in de finaleserie. Gordon schiet van grote afstand en Colaiacovo heeft dit keer geen antwoord. Vanaf dat moment komen de Flyers beter in hun spel, maar een voorsprong blijft lang uit. De gehele tweede periode worden er alleen strafminuten genoteerd en als aan het begin van de derde periode zowel Nichols als Willese voor Tilburg op de strafbank zitten weten de Friezen gebruik te maken van de 2 man overtal.
Levitin zet Herenveen op 2-1 en als Nichols een minuut later opnieuw 2 minuten mag brommen is het McHugh de de marge op 2 doelpunten brengt. De Trappers zetten hierna alles op alles en de wedstrijd wordt wat grimmiger. Als ook de Flyers twee spelers op de strafbank hebben zitten scoort Nichols de aansluitingstreffer. Met nog acht minuten te spelen scoort Bergin de gelijkmaker en de wedstrijd is weer helemaal open. Heerenveen begint aan een slot-offensief en dat leidt met nog twee minuten op de klok tot de 4-3 door een doelpunt van Kroon. Tilburg haalt in de laatste minuut goalie Colaiacovo nog van het ijs voor een extra aanvaller, maar zoals zo vaak resulteert dit niet in het gewenste resultaat en kan Nason met een ëmpty-netter" de eindstand op 5-3 bepalen.

Een dag later zit het ijssportcentrum in Tilburg wederom tot de nok toe gevuld. Alle kaarten zijn ruim van te voren uitverkocht en het uitzinnige publiek ziet hun favoriete Trappers goed uit de startblokken komen. Na zes minuten spelen krijgt Heerenveen een uitgestelde straf. Tilburg haalt de goalie snel naar de kant en zet een extra aanvaller erop. Simon de Wit kan op aangeven van Stienstra en LaLonde scoren. Nazarov verdubbelt vier minuten daarna de score tijdens een powerplay. Voor Heerenveen het sein om alle remmen los te gooien en dat leidt zeven minuten in de tweede periode tot de aansluitingstreffer. McHugh kan scoren op een pass van Kroon. De Flyers vertonen daarna fysieker spel, maar dat slaat bij "heet standje" Jeffrey Moor een beetje door. Hij krijgt uiteindelijk een 2+2+10 minuten straf wegens vechten en bewijst daarmee zijn team geen dienst. Heerenveen krijgt pas in de laatste halve minuut de kans om de goalie in te wisselen voor een aanvaller en dat blijkt te laat. Tilburg neemt een 2-1 voorsprong in de serie en kan zaterdag in Heerenveen landskampioen worden. Mochten de Flyers het in heteigen Thialf weten te redden dan volgt maandag 24 maart de beslissingswedstrijd in Tilburg.