vrijdag, 16. mei 2008 - 19:26

Tilburgse dweilorkesten op Open NK

Bemmel

Op Zondag 8 juni wordt voor de 22e keer de Bemmelse dweildag georganiseerd met de Open Nederlandse Kampioenschappen. Dit evenement wordt georganiseerd door de Bemmelse dweilorkesten De Boemels, De Dreugtrommels, De RotDweilers en Alarmfase 3. De Bemmelse dweildag is het grootste evenement voor dweilorkesten van Nederland. Er wordt opgetreden in verschillende klasse. De Wedstrijdklasse, waarin orkesten die zich graag willen presenteren voor een deskundige jury en zich willen meten aan collega-orkesten.

Bemmel trilt jaarlijks op de tweede zondag in juni op haar grondvesten door het geluid van circa 2000 muzikanten in 110 dweilorkesten. De 40.000 bezoekers kunnen genieten bij 14 podia en van de nieuwe Nederlands Kampioen. Ruim 250 vrijwilligers gaan ook dit jaar weer vol enthousiasme de handen uit hun mouwen steken om u weer een onvergetelijke dag te bezorgen! De dweildag is voor het eerst in 1987 georganiseerd, toen deden er 12 orkesten mee, nu 110.

Dit jaar doen er 6 Tilburgse orkesten mee. In de wedstrijd klasse speelt Kaaj Gaaaf, die afgelopen carnaval in Tilburg al de titel “Vurlopig Biste Bend� in de wacht sleepte en vorig jaar 16e van Nederland is geworden in Bemmel.

Sinds enkele jaren doen er ook buitenlandse orkesten mee. En net als vorig jaar doen dit jaar D'Lustige Klique uit Riedisheim (Frankrijk) mee.
Maar de orkesten komen niet alleen voor de grote dweildag naar Bemmel, maar rond de 400 muzikanten komen op vrijdag al naar Bemmel om de eerste dagen voor te bereiden op de Dweilcamping in Bemmel. Door de plaatselijke scouting worden de sportvelden omgetoverd tot een camping.

Zo gaat ook Kaaj Gaaaf al op vrijdagmorgen richting Bemmel. Dit doet Kaaj Gaaaf al enkele jaren en dit is 1 van de leukste weekenden van het jaar. Op donderdag wordt de aanhanger en de caravan geladen, want er moet heel wat mee voor zo’n weekend. Natuurlijk de instrumenten, maar ook een tent van 75 m2 om in te slapen, een partytent van 75 m2, een tap, een zwembad, een barbecue, een caravan en natuurlijk nog een paar fusten bier.

Er zijn zelfs Tilburgse orkesten die niet optreden tijdens de Bemmelse Dweildag, maar dit evenement wel willen mee maken. Zo staan de restantjes en Hofkapel Top Secret ook de de deilcamping.
’s avonds wordt er op de camping veel muziek gemaakt door de orkesten en natuurlijk flink gefeest.
Provincie:
Tag(s):