donderdag, 21. februari 2008 - 16:18

'Toekomst brandwondenzorg in gevaar'

Groningen

De toekomst van de brandwondenzorg komt in gevaar als er niets verandert aan het huidige financieringssysteem. Dit stelt SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven in reactie op uitspraken van Robert Kreis, hoogleraar Brandwondenzorg en chirurg in het Brandwondencentrum in Beverwijk.

De drie brandwondencentra in Beverwijk, Groningen en Rotterdam zouden een eigen budget moeten krijgen en uit de bureaucratische DBC-systematiek moeten worden gehaald.

Kreis vreest voor de continuïteit van de brandwondenzorg als er aan de huidige invulling van de diagnosebehandelingcombinaties (DBC’s) niets verandert. De centra maken namelijk - net als algemene ziekenhuizen – gebruik van twee registratiecodes: ‘Brandwond klein’ en ‘Brandwond groot’. Deze codes zijn gebaseerd op de gemiddelden van algemene ziekenhuizen en niet op de specialistische functie van de brandwondencentra, stelt Kreis.

In de kosten betekent dit dat een brandwondencentrum evenveel krijgt voor een ‘grote’ of een ‘kleine’ brandwond als een algemeen ziekenhuis. Ook als het gaat om zeer specialistische en dure hulp voor een langere periode. Henk van Gerven geeft aan dat minister Klink moet ingrijpen om aan deze situatie iets te veranderen: “De brandwondencentra moeten adequaat worden gefinancierd. Het DBC-systeem blijkt niet toegerust om complexe zorg te financieren, want zelf de beste rekenmeesters krijgen de problemen niet opgelost.�
Provincie:
Tag(s):