woensdag, 12. november 2008 - 9:20

Toename onveilige seks onder jonge homo- en bi-mannen

Maastricht

Meer jonge homo- en biseksuele mannen hebben onbeschermde anale seks in vergelijking met vorig jaar. Mannen hebben in de context van drugs, darkrooms en internetdating vaker onbeschermde anale seks dan andere mannen die seks hebben met mannen. Dit blijkt uit Schorer Monitor 2008 die vandaag is gepubliceerd. De Schorer Monitor is een jaarlijks online onderzoek van Universiteit Maastricht en Schorer. Aan het onderzoek namen 5.700 mannen deel.

Uit het online onderzoek blijkt dat het aantal jongen mannen met losse partners dat aangaf onbeschermde anale seks te hebben is toegenomen van 32% naar 37%. Zijn drugsgebruik, darkroombezoek en internetdating in het spel, dan heeft 70 à 80% van de homo- en biseksuele mannen met hiv wel eens onbeschermde anale seks met losse partners. Bij mannen zonder hiv of met een onbekende hiv-status in diezelfde omstandigheden heeft circa 40% weleens onbeschermde anale seks met losse partners. Zonder drugs, darkrooms en internet hebben beide groepen mannen in circa 20% van de gevallen niet altijd beschermde anale seks met losse partners.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het aantal hiv-testen onder deze groep is toegenomen. Het percentage volledig tegen hepatitis B gevaccineerde mannen steeg naar 48% (2006: 38%, 2007: 45%). De campagne met gratis vaccinaties voor homo- en biseksuele mannen werpt vruchten af. Het aantal soa’s is stabiel, maar blijft wel hoog (10%).

Voor jonge homo- en biseksuele mannen komen in 2009 interventies over gezonde seks beschikbaar die qua inhoud en bereik aansluiten bij hun specifieke situatie zoals leeftijd en de mate van acceptatie van hun homogevoelens, meldt Schorer.
Provincie:
Tag(s):