vrijdag, 7. november 2008 - 15:21

Toeslag AOW en ANW in 2009 extra omhoog

Den Haag

De toeslag die mensen met een AOW- en Anw-uitkering krijgen, wordt met ingang van 1 januari 2009 extra verhoogd naast de gebruikelijke indexering. Voor AOW’ers gaat de toeslag met 256 euro per jaar extra omhoog. Anw’ers krijgen er 20 euro per jaar extra bij. De ministerraad heeft vrijdag 7 november ingestemd met dit voorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

AOW- en Anw-gerechtigden krijgen sinds enkele jaren een tegemoetkoming bovenop hun uitkering. Deze tegemoetkoming is bedoeld om de koopkracht te ondersteunen en wordt jaarlijks geïndexeerd.

AOW-gerechtigden ontvangen op dit moment een tegemoetkoming van 14,86 euro per maand op hun uitkering. Dit wordt als gevolg van de extra verhoging en de indexering samen straks 36,45 euro.

De extra verhoging van de AOW-toeslag is mede bedoeld als compensatie voor de beperking van de belastingaftrek voor hoge ziektekosten. Mensen met een Anw-uitkering hebben nu recht op 14,86 euro toeslag per maand. Met ingang van 2009 wordt dit 16,78 euro De verhoging kost 713 miljoen euro per jaar.
Provincie:
Tag(s):